Ambulanse

Arne fikk hjerneblødning – ble nektet ambulanse

Publisert Sist oppdatert

SVERIGE: To ambulansesykepleiere kritiseres av Inspektion för vård och omsorg (IVO) etter at de ikke tok med en mann i ambulansen. Senere ble det konstatert at mannen var rammet av hjerneblødning. Lederen for ambulansetjenesten beklager det inntrufne.
– Det kjennes trist, de gjør jo ikke jobben sin, sier Arne Karlsson från Färgelanda til Sveriges Radio.
Han falt sammen i hjemmet og ble ukontaktbar. Pårørende ringte etter ambulanse som kom til stedet. Sykepleierne nektet å ta ham med, og henviste i stedet til nærakutten på stedet.
Personellet her gjør en annen vurdering og Arne føres akutt med ambulanse til Näl. Her konstateres det at han er rammet av hjerneblødning. Han blir ført til Sahlgrenska for å få definitiv behandling.
Hendelsen anmeldes av den pårørende till IVO. Myndigheten har nå gjort en vurdering av hendelsen og retter skarp kritikk mot begge sykepleierne i den første ambulansen. De mener at den medisinske vurderingen og behandlingen var feil.
Lederen for Nu-sjukvårdens ambulansetjeneste Björn Kalin beklager det inntrufne.
– Det er veldig uheldig og beklagelig. Ført og fremst beklager vi den forsinkede behandlingen, sier han.
De kommer ikke til å se over noen særskilte rutiner, Kalin mener at de sees over fortløpende.
– Vi har bra rutiner, men det må kvalitetssikres at det skrives journaler, fortsetter han.
En av sykepleierne skriver i et svar til IVO at årsaken til det inntrufne kommer av at større ansvar for å gjøre vurderinger legges på ambulansepersonellet. Han mener også at mangel på tid førte til manglende dokumentasjon.
Den argumentasjonen kjøper ikke lederen for ambulansetjenesten.
– Vi har 170 sykepleiere og ingen andre har signalisert noe lignende. Legitimert personell må alltid skrive journaler. Rekker man ikke det får man prioritere bort noe annet.
Les mer om saken hos Sveriges Radio

Powered by Labrador CMS