Akuttkjeden

Seks år siden ulykka i Karihola: Sier nei til nasjonale retningslinjer

Publisert Sist oppdatert

I de seks årene siden to jenter druknet ved Karihola i Kristiansund har helse-Norge ventet på prosedyrer som kunne ha løst opp i kaoset som preget redningsaksjonen. I dag anbefaler Helsetilsynet at det etableres nasjonale retningslinjer. Men Helsedepartementet sier nei, ifølge NRK Møre og Romsdal.

NB: NKT-Traume opplyser at det jobbes med en nasjonal prosedyre
Tidligere: Systemsvikt ved aksidentell hypotermi kan skje igjen
Les også: Rappporten til Statens helsetilsyn fra 2011
8. mars 2010 druknet to ni år gamle jenter etter lek på svabergene i Karihola i Kristiansund. I ettertid har Helsetilsynet kritisert redningsaksjonen. Mangelfulle retningslinjer førte til at barna ble sendt til feil sykehus.
Les også: Ny prosedyre fremdeles ikke publisert i 2012
– Vi ønsker nasjonale prosedyrer velkommen, sier Boris Erwled, seksjonsoverlege for luftambulansen i Ålesund.

Ble sendt til feil sykehus

Ifølge Helsetilsynet skulle begge jentene ha blitt sendt direkte til St. Olavs Hospital og ikke til lokalsykehuset i Kristiansund. Dette sykehuset skulle ha riktig utstyr og kompetanse til å gi jentene livreddende hjelp. Dette kunne ha blitt tydeliggjort i retningslinjene.
– Det er Helsedepartementet som må ta ansvar for at vi har gode, nasjonale retningslinjer, sier Per Christian Juvkam, seksjonsoverlege ved AMK i Ålesund.

Overlater ansvaret til regionene

Men Helsedepartementet sier i dag nei til å utvikle nasjonale prosedyrer, og overlater ansvaret til de regionale helseforetakene.
– Vi har direkte tilgang til de regionale helseforetakene og tror at det er lurere å gå den veien, sier statssekretær Anne Grethe Erlandsen i Helsedepartementet.
På mandag skal Helsedepartementet møte fagdirektørene i de regionale helseforetakene. Der får fagdirektørene beskjed om at disse retningslinjene skal på plass.

– Må ikke være avhengig av hvem som er på vakt

Per Christian Juvkam uttrykker skepsis til at det nå skal være opp til hver region å avgjøre hvordan slike saker skal behandles.
Vi blir da avhengige av at hver av fagdirektørene virkelig tar ballen. Og der finnes en veileder som kan løftes som nasjonal norm. Men der er en del særegenheter i hver region. Og det er behov for samarbeid over regiongrensene.
Juvkam ønsker seg planer som gir et robust og forutsigelig behandlingssystem.
Les mer om saken hos NRK

Powered by Labrador CMS