Akuttkjeden

Redder liv med spray

Publisert Sist oppdatert

Antall overdoser og overdosedødsfall i Ålesund er vedvarende høyt. Av tiltak som planlegges iverksatter kameratredning ved utdeling av nesespray, skriver Sunnmørsposten (krever innlogging).
Overdosepasient. Foto: Live Oftedahl

Ålesund kommune er invitert inn i arbeidet med Nasjonal overdosestrategi på bakgrunn av vedvarende stor overdosebelastning. Kommunen har hatt 9 overdosedødsfall de siste fem årene, og ser behovet for
å øke kompetansen på forebygging av overdosedødsfall.
Dette skriver Ålesund kommunen i en henvendelse til Helsedirektoratet.
Med om lag 260 overdosedødsfall årlig topper Norge statistikken over registrerte overdosedødsfall de siste årene. Ni overdosedødsfall er ni for mye.
Derfor ønsker vi å bli med i det nasjonale nettverket. Men vi er helt i oppstartsfasen, sier Anne-Marie Aasen, teamleder i virksomhet for Psykisk helse og rustiltak i Ålesund kommune.
Effekt
Med om lag 260 overdosedødsfall årlig topper Norge statistikken over registrerte overdosedødsfall i Europa, og har gjort det i flere år.
Men fra 2016 til 2017 gikk antallet overdosedødsfall ned med 13 prosent. Nedgangen skjedde i kommunene i pilotkommunenettverket i Nasjonal overdosestrategi 2014 -17. Dette er samtidig de kommunene der overdosestrategiens naloksonprosjekt har utplassert nesespray.
I resten av landet var det derimot en svak økning av overdosedødsfall i 2017. Dette går fram av Helsedirektoratets «Nasjonal overdosestrategi 2019-2022».
Motgift
Ett av flere tiltak Ålesund vil ha iverksatt er kameratredning ved utdeling av Nalokson-nesespray. Dette innebærer også opplæring av ansatte, brukere og pårørende.
– Dette kan redde liv. En slik ordning fins ikke i Ålesund fra før, sier Aasen.
– Målet vårt er å redusere antall overdosedødsfall i kommunen og øke kommunens kompetanse på overdoser og forebygging av disse, sier Aasen.
Les mer her (krever innlogging)

Powered by Labrador CMS