Akuttkjeden

De store for­skjel­lene i slag­be­hand­ling i Norge må jevnes ut

Publisert Sist oppdatert

Flere må få tilgang til ny slagbehandling, slagkompetansen i distriktene må styrkes og ambulansetjenesten må få flere ressurser, mener leder i Norsk nevrologisk forening, melder ABC Nyheter.

Torsdag som var Verdens slagdag, arrangerte Norsk hjerneslagforening et nasjonalt møte om ny slagbehandling som kan hjelpe pasienter med alvorlig hjerneslag.
Behandlingen, som kalles endovaskulær intervensjon, går ut på at man med kateter går inn i blodårene i hjernen og drar ut blodproppen. Slik behandling har vært brukt ved hjerteinfarkt i 20 år, men det er først nylig man har fått etablert hvordan behandlingen skal gjøres ved hjerneinfarkt og hvilke pasienter som har nytte av den.
– Dette er blodproppfisking. Det er en effektiv metode spesielt ved alvorlige hjerneslag, der vanlig behandling ikke hjelper, sier overlege og leder i Norsk nevrologisk forening Anne Hege Aamodt til ABC Nyheter.

Ikke tilgjengelig på alle sykehus

Nevrologen forklarer at dette er avansert og høyteknologisk behandling som kun kan være tilgjengelig på noen få sykehus. I dag er den tilgjengelig på landets universitetssykehus i Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim og Tromsø.

Bygge opp i distriktene, omorganisere sentralt

For å stille presis diagnose er man avhengig av avansert bildediagnostikk, som må være operativt hele døgnet, også på lokalsykehus.
– Om man for eksempel har en CT-maskin som er operativ i Alta, kan en pasient få rask diagnose her og man får avgjort om vedkommende kan sendes til Hammerfest eller må flys rett inn til Tromsø hvor de har den nye behandlingen.
– Der de ikke har et tilbud om røntgendiagnostikk hele døgnet, vil ikke de pasientene som kommer inn om natta, få rask nok diagnose og behandling og da er de ødelagt for resten av livet.
I tillegg til at diagnostikken må bedres, må ambulansetjenesten få mer ressurser, slik at pasientene raskt kan fraktes dit de kan få den riktige behandlingen, mener overlegen.
– Det handler om bedre diagnostikk og transport.
Les mer om saken hos ABC Nyheter

Powered by Labrador CMS