Akuttkjeden

Årets Nordlending: – Har vært et voldsomt år

Publisert Sist oppdatert

Med et spontant utbrudd skapte han selve symbolet på kampen for lokalsykehusene. Narvik-legen Sverre Håkon Evju talte helseministeren imot med engasjement og en bloddråpe, og blir hyllet av nordlendingene. Det melder NRK Nordland.
Tre enkle ord, men likefullt et tydelig budskap; «Blør vi saktere?».
2015 ble året da fastlegen fra Finnbekken i Narvik tok opp kampen for lokalsykehuset i hjembyen. Sverre Håkon Evju hevder selv han er en rimelig tålmodig kar, men denne gangen måtte han bare si ifra.
– Det har vært et voldsomt år, smiler 44-åringen.
Egentlig startet året i februar. Evju skulle på et kurs på Gardermoen, men tradisjonelt nordnorsk vintervær satte flyene på bakken. Bruene var stengt og veiene lite fremkommelig.
Omgitt av akuttkirurgiske pasienter, og med følelsen av å være isolert, glapp de tre ordene ut av ham i et intervju med lokalavisa Fremover.
– Store deler av vinterhalvåret i Nord-Norge er det umulig for helikopteret å fly. Skal du putte den akutte pasienten i en ambulanse og frakte vedkommende til Harstad vil det ta betydelig lengre tid. Derfor spurte jeg om vi blør saktere her i nord, forklarer Evju.

– Økt avstand gir økt dødelighet

Bakteppet er forslaget til Nasjonal helse- og sykehusplan, som legger opp til at bare de største sykehusene i landet skal ha døgnkontinuerlig kirurgisk akuttberedskap.
Prosessen, som ennå pågår, kan bety at flere sykehus mister dette tilbudet. Sverre Håkon Evju har brukt året på å tale helseministeren imot, og stemmen hans har nådd langt utenfor både hjembyens og fylkets grenser.
Les mer om saken hos NRK

Powered by Labrador CMS