Aktuelt

Slik kan video i en nødsamtale se ut fra operatørens ståsted.

– Mer enn 100 000 videooverføringer

Løsningen med videokommunikasjon mellom innringer og nød- og legevaktsentraler blir godt benyttet.

Publisert Sist oppdatert

Siden oppstarten i 2020 har de fleste av landets 16 AMK-sentraler og 94 legevaktsentraler nå tatt i bruk video i pasientsamtaler. I snitt gjennomføres 1500 videooverføringer per uke til nødmeldesentralene med videoløsningen som er utviklet av Stiftelsen Norsk Luftambulanse. I en pressemelding fra stiftelsen sier generalsekretær Hans Morten Lossius i Stiftelsen at de er veldig fornøyde med at videoløsningen nå er i bruk i store deler av landet.

– Når liv og helse står på spill, er tidlig varsling og riktig respons uhyre viktig. Vi kommer til å fortsette å jobbe knallhardt med forskning og utvikling som hjelper pasienter utenfor sykehus, sier generalsekretæren.

Steinar Olsen, avdelingsdirektør for akuttmedisin og beredskap i Helsedirektoratet sier at i uklare situasjoner har video hjulpet operatørene til å forstå hva som skjer i hos innringeren.

– Det har vært direkte livreddende i noen tilfeller, sier han.

App på vakttelefonen

I pressemeldingen skrives det at det forskes på effekten av bruk av video i legevaktsentralene.

– Vi har også utviklet en app som muliggjør strømming av video fra vakttelefonen i ambulansen inn til AMK- og legevaktsentraler. Operatøren på sentralen kan koble på en aktuell ressursperson, for eksempel en lege i videostrømmen, sier prosjektleder Stine Ness i Stiftelsen Norsk Luftambulanse.

– Vi er helt sikre på at video har kommet for å bli som et viktig verktøy. I fremtiden vil det komme flere typer teknologi som vil endre måten helsevesenet jobber på, sier Steinar Olsen i Helsedirektoratet i pressemeldingen.

Powered by Labrador CMS