Utenriks
Kaos på akuttmottaket: ”Vi gråter på jobb”
STOCKHOLM/LUND: Sykepleiere tar antidepressiva for å klare å jobbe – krisen på akuttmottaket ved Universitetssjukhuset i Lund er så alvorlig at pasientsikkerheten er truet og sykepleiere flykter, skriver Aftonbladet.
– Det er jævlig å se kollegaer ha det så dårlig, sier Charlotte Evers, 47, driftansvarlig sykepleier.
En syk mann i 70-årene ligger fastspent på en båre i korridoren. Han er dårlig. En sykepleier skynder seg forbi med en sprøyte i hånden. Hun registrerer mannens fortvilelse i øynene og skynder seg videre til neste pasient. I rommet ved siden av ligger en dame som har tisset på seg - hun trykte på alarmen for tyve minutter siden.
Slik beskriver driftansvarlig sykepleier Charlotte Evers en vanlig kveld på akuttmottaket i Lund.
– Situasjonen er uholdbar, sier Charlotte Evers.
Har tårer i øynene
Hon har arbeidet i akuttmottaket i fem år. Det siste halvåret har vært ekstremt. Søvnproblemer, hjerteklapp og magesår preger hverdagen. Følelsen av å være utilstrekkelig er stadig til stede.
Men det er når Charlotte forteller om hvordan kollegaene har det at tårene kommer.
– Det er tøft å se panikken og tårene i øynene hos dem. Da forsøker man å trøste, men her om dagen endte det med at jeg selv sto i medisinsrommet og gråt, sier hun og stryker hånden raskt over det venstre øyet.
Kollegaene Anne-Marie Lindwall, Malin Armelin og Stavros Mpatsiaris bekrefter bildet av et akuttmottak i krise.
– En sykepleier har over 20 pasienter alene. Da rekker man ikke hilse på halvparten av dem. Det er ikke pasientsikkert, sier Anne-Marie Lindwall, undersykepleier.
Rammet av panikk
En kveld fikk en sykepleier panikk - hun ville bare dra fra akuttmottaket midt i vakten.
– Vi måtte løse det slik at hun kunne gå ut en stund, sier Malin Armelin, spesialsykepleier.
Med stresset kommer også feil.
– Det hender at vi prioriterer feil, sier Stavros Mpatsiaris, sykepleier.
Bakgrunnen er mangel på plass og dårlig arbeidsmiljø. Ettersom sykehuset har stengt flere sengeplasser oppstår det propper av pasienter på akuttmottaket som de ikke får slust videre.
– Vi forvandles til en behandlingsavdeling selv om vi ikke har ressurser. Vi rekker ikke å hjelpe pasienter med enkle saker som å gå på toalettet, sier Charlotte Evers.
Flere har sluttet
Sykehusledelsen kjenner til problemene og før sommeren har de gjort en ekstrem beslutning - alle ambulanser dirigeres om til Malmø om natten.
– Det løser ikke problemet. I september når vi skal kjøre som vanlig trengs det 14 sykepleiere, sier Charlotte Evers.
Det er ikke bare problemer med å finne noen å ansette - man klarer ikke å beholde dem man har.
– Allerede hittil i år har tolv sykepleiere og to enhetsledere sluttet. Dessuten er det fire undersykepleiere og to langtidssykmeldte. En del tar antidepressiva for å orke å jobbe, forteller Evers.
”Jobber for å forbedre
Selv skal hun gå videre i tjenesten i Helsingborg.
– Jeg beklager at sykepleierne kjenner det sånn, men vi arbeider intensivt for å forsøke å løse det. Vi har blant annet tilbudt 15000 kroner per uke for sykepleiere i regionen som har akuttkompetanse og vil arbeide i Lund, sier Jens Enoksson, sjefslege i Region Skåne.
Regionstyrets leder, Henrik Fritzon (S), skylder delvis på mangel på sykepleiere, men medgir også at man ikke har vært en bra arbeidsgiver.
– Vi jobber hardt med å forbedre situasjonen. Vi har tilført ti millioner ekstra til akuttvirksomheten i regionen.
Les mer om saken hos Aftonbladet