Utenriks

Den akutte psykiatribilen i Gøteborg blir permanent

Publisert Sist oppdatert

Sahlgrenskas pilot med en spesiell akuttbil for støtte til personer med psykisk uhelse blir permanent. Det ble besluttet i forrige uke. «Viktig ressurs for syke og pårørende», ifølge Göteborgs Fria.
Piloten med vurderingsbilen har pågått siden oktober 2015 og fungerer slik at en ambulansesykepleier og en psykiatrisykepleier drar hjem til personer med psykisk uhelse for å gi dem akutt hjelp på stedet.
Det handler blant annet om å forebygge selvmord gjennom å dra ut og snakke med pasienter som er selvmordstruet. Politikerne er fornøyde med resultatet og besluttet den 28. september at bilen skal bli permanent.
– Den fyller to viktige funksjoner, dels tar den hånd om mennesker i ganske utsatte situasjoner som har psykiske sykdommer. Den andre funksjonen er at det blir et økonomisk pluss, det er vinn-vinn, sier Johan Fält (M), leder i Gøteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd.
Den økonomiske gevinsten består blant annet av at færre pasienter trenger å besøke akutten når de får en psykiatrisykepleier hjem - cirka 20 prosent av alle pasienter som vurderingsbilen drar til trenger ikke å bli med tilbake til psykiatriakutten.
– Pasientene kjøres til akutten om det trengs, men mange får hjelp på stedet, eller kan kjøres direkte til en avdeling når det trengs, sier Johan Fält.
Forskjellen fra en vanlig ambulanse er at personellet i vurderingsbilen har spesiell kompetanse innen sitt område.
– Om man har psykisk sykdom eller er pårørende, tenker jeg at det kan være en trygghet å ha en kontakt som kan komme hjem, bare at det finnes tror jeg skaper trygget for de som har psykiske sykdommer og for pårørende, sier Johan Fält.
Gøteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd finansierer virksomheten det andre halvåret 2017 med 600 000 svenske kroner, og bilen blir deretter permanent.
For å få fatt i bilen ringer du som vanlig 112, og forklarer at du ser behov for vurderingsbilen med psykiatrisk kompetanse. Bilen er ikke tilgjengelig døgnet rundt, men på de tidspunktene behovet vurderes som størst.
Les mer om saken hos Göteborgs Fria

Powered by Labrador CMS