Utdanning

– Vi trenger assistanse!

Publisert Sist oppdatert

Flykrasj, sminke, samband og høyt stressnivå. Det var noen av ingrediensene i torsdagens øvelse i Nesparken for ambulansefag-linjen på Malakoff, skriver Moss Avis (krever innlogging).

Et mikrofly med to personer har styrtet. I skogen ligger de skadde strødd, og den ellers så idylliske Nesparken ser ut som en slagmark. Inn i skogen på det ulendte terrenget kommer ambulansearbeiderne i all hu og hast etter å ha mottatt et nødanrop.

– I dag har vi øvelse. Vekk fra klasserommet, og ut i feltet med praktiske oppgaver. Det er ordentlig god læring å sette det teoretiske sammen med det praktiske, sier lærer Aage Karlsen, som har vært undervisningsleder i Norsk Luftambulanse i over 30 år.

Brutal flykrasj

Elevene finner omsider fram til de skadde, som har blitt godt sminket for å få det til å se ut som realistiske skader. Etter den brutale flykrasjen har det gått hardt ut over armer og bein, hoder og ribbein. Hvert fall på papiret.

– Vi har to skadde i 20 årene med bruddskader i armer og begge ankler, kommer det fra ambulansens innsatsleder på stedet.

I en slik situasjon er det mye å huske på for ambulansepersonellet. Skal pasienten over i stabilt sideleie, trengs oksygen og nakkekrage? Og ikke minst må ryggbrettet være med. Om ikke det er nok er også det ulendte terrenget de skadde ligger en viktig del av øvelsen.

– Det er ikke reint sjeldent at vi må ut i et slikt terreng for å hente skadde personer. Særlig nå som hyttesesongen virkelig er i anmarsj. Ankelbrudd, og bruddskader generelt er det mye av da. Og det kan være kinkig å hente ut personer fra et ulendt terreng, forklarer Geir Hellberg. Han er lærer på Malakoff og for vg2 kullet som torsdag benyttet finværet til å øve ute.

Selv jobber han i ambulansen i Fredrikstad som paramedic.

Jobbe under press

Elevene Andre Bjørkeli og Marianne Louise Johansen var blantambulansearbeiderne som skulle frakte de skadde ut av skogen.

– Jeg trives egentlig å jobbe under press. Vi har ikke jobbet så mye med dette ennå, så det er mye som ikke sitter. Med litt stress også så blir det til at man glemmer litt, sier Johansen.

– Vi har et godt klassemiljø, og heldigvis er det øvelse, så det er rom for å feile litt, sier medelev Andre Bjørkeli.

Ambulansefaglinjen på Malakoff er den eneste av sitt slag i Østfold og er meget populær. Årlig har den rundt 100 søkere, mens kun 15 får plass.
Les mer om saken hos Moss Avis (krever innlogging)

Powered by Labrador CMS