Utdanning

Marthe (16) ønsker å bli lokal ambulansearbeider

– Det kan være både krevende og positivt å kjenne de du møter i ambulansen, sier hun.

Publisert Sist oppdatert

Marthe Schjerven Rian fra Brandbu er snart ferdig med første året på linje for ambulansefag med studiekompetanse på Raufoss videregående skole. Hun brukte god tid på å bestemme seg for utdanningsvalget hun aldri har angret på, skriver Oppland Arbeiderblad (krever innlogging).

Som 15-åring skulle Marthe ta et viktig valg, da skulle hun velge utdanningsretning etter grunnskolen.

– Jeg var veldig usikker på hva jeg skulle velge, men så fikk vi besøk på skolen av noen som fortalte om hvordan det er å jobbe som ambulansearbeider. Det var like før søknadsfristen gikk ut, da bestemte jeg meg for å søke, forteller hun.

Førti på venteliste

Det var ingen selvfølge at Marthe skulle få skoleplassen hun ønsket seg. Det ordinære fireårige studieløpet til ambulansearbeider finnes ikke i Innlandet, derfor måtte hun søke helse- og ambulansefag med studiekompetanse ved Raufoss videregående skole. Dette er et lengre og mer kompetansegivende utdanningsløp.

Karakterkravet lå på over fire i snitt, og etter at de tjue plassene var fordelt sto det fortsatt førti på venteliste.

Yrkesfaglærer Trine Holme forteller at utdanningsløpet gir både fagbrev som ambulansearbeider og studiekompetanse.

– Utdanningen er veldig populær, og egner seg spesielt godt for dem som ønsker å videreutdanne seg, for eksempel innen paramedisin. Utdanningen går over fem år. De tre første årene får elevene studiekompetanse i tillegg til yrkesfag innen helse og oppvekstfag, de to siste årene er de lærlinger i bedrift, forteller hun.

Variabel tilgang på lærlingplasser

Marthe forteller at hun blant annet har vært ute i praksis ved Lunner og Gran legevakt, og at hun jobber bevisst for å skaffe seg gode referanser.

– Selv om det er ganske bra med jobber når du er ferdig utdannet, er det ikke alltid like lett å finne lærlingplass. Nå jobber jeg hardt for å skaffe meg gode referanser. Håpet er å få lærlingplass på legevakta på Hadeland om to år, sier hun.

Assisterende rektor ved Raufoss videregående skole, Gunhild Dragerengen Smestad, kan fortelle at Solør videregående skole også tilbyr samme studieprogram som Raufoss. Dette er de to eneste tilbudene som finnes i Innlandet.

Hun forteller at tilgangen på lærlingplasser henger sammen med at de som tar videreutdanning innen paramedisin også har praksisperioder.

– Ifølge Sykehuset Innlandet er det noe romsligere med plasser i år, men dette vil nok gå i bølger, sier Smestad.

Ønsker seg jobb på bygda

Alle yrker stiller krav til personlige egenskaper, og en ambulansearbeider må ifølge Holme være trygg i jobben og evne å ta raske avgjørelser.

Marthe er bevisst på dette, og kan også fortelle at du må være empatisk og støttende på en profesjonell måte.

Selv håper hun å få jobbe sine førte yrkesaktive år på Hadeland. Dette mener hun kan være positivt med også krevende.

Les mer om saken hos Oppland Arbeiderblad (krever innlogging)

Powered by Labrador CMS