Medieklipp

I Norge er paracetamol det mest brukte legemiddelet, og førstevalget ved lette til moderate smerter ved hodepine, tannverk og lignende.

Stør økning i paracetamol-overdoser

Altfor store doser Ibux og Paracet sender barn til sykehus med forgiftning.

Publisert Sist oppdatert

I 2021 var det 338 innleggelser av så unge jenter som var forgiftet av Paracet eller andre smertestillende, viser tall P4-nyhetene har fått av Folkehelseinstituttet.

Dette er over tre ganger så mange innleggelser som året før pandemien da antallet innleggelser var 111.

– Rop om hjelp

– Dette er jo egentlig snakk om selvmordsforsøk, sier Kim Stene-Larsen, seniorforsker i psykisk helse og selvmord på Folkehelseinstituttet.

Forgiftning med smertestillende kan dreie seg om for store doser av Paracet og Ibux. Med effektiv behandling reddes mange, men ubehandlet kan dette gå virkelig galt.

Det å ta 150 milligram paracetamol eller mer per kilo kroppsvekt kan føre til forgiftning. Dette kan igjen kan føre til leverpåvirkning eller leverskade.

Paracetamolforgiftning behandles med en motgift som gis intravenøst på sykehus. Hvert år får flere personer i Norge slik behandling.

– Så er det viktig å ta dette på høyeste alvor, uavhengig av hvor sterk intensjonen var. For i denne gruppen vil du ha både helt fullverdige selvmordsforsøk og en del hvor dette er et rop om hjelp, sier Sene-Larsen.

Økningen blant de yngste jentene er det største hoppet Folkehelseinstituttet har registrert de siste ti åra.

Les hele saken på nettsidene til P4-nyhetene.

Powered by Labrador CMS