Medieklipp

Thomas Renngård fotografert utenfor Ambulansetjenesten Seksjon Brobekk.

Oslo universitetssykehus har færrest medikamenter i ambulansen – Thomas vil ha ny standard

De 18 ambulanseforetakene er utstyrt med forskjellige typer medisiner.

Publisert Sist oppdatert

Hovedtillitsvalgt Thomas Renngård etterlyser mer likhet, skriver Mitt Kongsvinger (krever innlogging).

– Vårt helseforetak har minst av alle.

Renngård er hovedtillitsvalgt i Fagforbundet, også på vegne av ansatte i Kongsvinger. Han mener at det er behov for en nasjonal standard for hva ambulansene rundt om i landene er utstyrt med.

– Nå vet jeg ikke hvorvidt det er et mål i seg selv å ha mest mulig medikamenter, men heller at pasienter får et like godt tilbud uavhengig av kommunegrenser.

I oversikten over hva hvert enkelt foretak er utstyrt med, viser det seg at ambulansepersonellet er utstyrt med mer i Nord-Norge. Dette har en naturlig sammenheng med geografiske avstander.

– Der hvor det er lange avstander mellom sykehusene, tilbys det gjerne en annen type behandling. Om det er fire timer til nærmeste sykehus kontra et kvarter, kan det være behov for å starte opp med en behandling det ikke er det samme behovet for i tettbebygde strøk.

Etterlyser likhet

Renngård nevner imidlertid som et eksempel at det gjør like vondt å brekke beinet ett sted som et annet sted.

«Oslo universitetssykehus og Sykehuset Østfold har tre smertelindrende medikamenter: Paracetamol, morfin og diazepam, men bruker kun paracetamol og morfin til smertelindring», skriver fagbladet Ambulanseforum i deres første utgave fra 2020.

– Sett bort ifra de geografiske argumentene, er jeg veldig klar på at det er behov for en standardisering. Samme om man enten bor i Kongsvinger eller Oslo, forventer pasienten en samme type behandling når det kommer en gul ambulanse. Slik er det ikke per i dag. Det tror jeg verken vi eller befolkningen har så veldig mye forståelse for.

– Vi har etterlyst likhet lenge. Vi ønsker å gjøre en så god jobb som mulig når vi er ute hos pasienten. Uten at jeg vil si at behandlingstilbudet er dårligere, er det rart at vi ikke er enige på tvers av fylke- og kommunegrenser om behandlingen som gis i akutt ambulanse, mener Renngård.

Les mer om saken hos Mitt Kongsvinger (krever innlogging)

Powered by Labrador CMS