Medieklipp

En bauta takker av
En bauta innen ambulansetjenesten I Helse Midt-Norge på sin siste helgevakt ble utkalt på oppdrag. Men så var det bare lureri.
Like etter klokka ti fredag formiddag, gikk alarmen ved ambulansebasen på Berkåk i Rennebu, skriver Opdalingen.
Meldingen gikk ut på at en godt voksen person lå besvimt inne i Coop Extra butikken, og derfor trengte assistanse av de gode samaritanene i ambulansetjenesten.
Det var bare slik at inne i butikken var det slett ingen som trengte helsehjelp akkurat denne gangen.
I stedet ventet et tjuetalls helsepersonell for å lage ståhei rundt Martin Bøe, som er inne i sin siste helgevakt, og som av sine kollegaer beskrives som en litt av en legende innen ambulansetjenesten i Midt-Norge.
– Vi er pålagt å lage litt oppstyr når du nå går av med pensjon, sier seksjonsleder ambulanse ved St. Olavs hospital, Jon Volmar Rokkonesløkk og gliser bredt.
– Som en familie
Hovedpersonen selv startet i ambulansetjenesten allerede tidlig på 90-tallet, og den rutinerte helsearbeideren ble for en gangs skyld nokså perpleks da han skjønte hva som var på gang.
– Jeg har vært ute for mange situasjoner, men nå ble jeg virkelig satt ut. Jeg har jo tenkt en stund på at det nærmer seg slutten i denne jobben, men dette ble en sterk opplevelse. Og dere skal vite at jeg setter pris på at dere setter pris på meg, dere traff hjertet, sier Bøe mens han summer seg så godt han kan etter seansen ved brødskjærmaskina i butikken.
Martin Bøe opplever det de fleste av oss gjør, nemlig at tiden har en tendens til å løpe fra oss. Gjerne raskere dess eldre vi blir.
– Det har vært en lang reise på ufattelig kort tid når jeg nå ser tilbake. Jeg har aldri grudd meg for å gå på jobb, og det er det alle mine kollegaer i årenes løp som har skylden for. De er nesten som en familie, og denne følelsen av samhørighet tror jeg er ganske lurt når man skal serve en tredje- person, sier han.
Medmenneske
Etter seansen ved butikken, gikk turen opp til Mjuklia der kaffe og kaker ventet. Her beskrev Eskil Rønning, som i dag er redningsmann helikopter på Nordsjøen, hvordan Martin Bøe tok seg av en nokså vill ungdom på leting etter meningen med livet.
– Du har betydd fryktelig mye for meg, for du ga meg mulighe- ten til å prøve. Du så kanskje noe i meg slik at jeg fikk hjelp til å komme dit jeg er i dag. Du tok deg tid, og for meg er du lytteren, sa Rønning.
Bøe sier at det er de gode historiene som først og fremst sitter igjen, etter mange år i et yrke som gjerne handler om å forholde seg til mennesker i krevende situasjoner.
– Det er viktig å se lyset heller enn å fordømme mørket, sier han.
Bøe beskrives som en person som har betydning for ambulansetjenesten i hele Midt-Norge. Han har drevet mye med faglig opplæring, og kollegaer sier at mye liv og helse er berget på grunn av Bøe.
– Han er en fantastisk god lytter og medmenneske for både kollegaer og pasienter. Det er en ære å få jobbe med han, og han kan gå ut av basen med hevet hode, sier Rokkonesløkk om veteranen.
Faglig fokus
Ambulansesjef Erlend Sundland ved St. Olavs hospital tok turen fra Trondheim for å hedre hedersmannen.
– Du har også lagt ned en stor innsats i kollegastøttegruppa siden starten i 2000, der du har lagt ned mange ulønnede timer, sa Sundland før han overrakte blomster og et gavekort fra St. Olav.
– Jeg tror til og med gavekortet er underskrevet av direktøren, sa han for riktig å understreke anerkjennelsen Bøe har opparbeidet seg i fagmiljøene.
Les mer om saken hos Opdalingen (krever innlogging)