Medieklipp

Dansk ambulanse.

Danmark: Ubesvarte nødanrop får automatisk tilsendt ambulanse

Fremover skal danske ambulanser kjøre utrykning til hendelser, der nødanropet ikke blir besvart i tide, på grunn av høy belastning på sentralen.

Publisert Sist oppdatert

I Danmark blir over 1 prosent av alle nødanrop til 112-sentralen (felles nødnummer i Danmark) ikke viderekoblet til AMK-sentralen i tide. Dette kan føre til at nødhjelp til innbyggerne blir forsinket.

Dette kan føre til at akutthjelp ut til pasientene blir forsinket.

I fremtiden vil imidlertid tapte 112-anrop alltid føre til at en ambulanse blir sendt på utrykning ut til pasienten. Dette skriver den danske nettsiden Beredskabsinfo på sine nettsider.

Når en nødsamtale om sykdom eller skade er mottatt av nødsentralen, men hvor 112-operatøren da har problemer med å komme i kontakt med regionens AMK-sentral, som ellers vil stå for den videre håndteringen av samtalen, regnes samtalen som tapt.

Vanlig prosedyre hos 112-operatøren er å forsøke to ganger å koble AMK-sentralen opp til nødsamtalen.

Dersom samtalen heller ikke overtas av regionens AMK-sentral ved andre forsøk, sender 112-operatøren en elektronisk melding med informasjon om nødsamtalen og at det ikke ble oppnådd kontakt til AMK.

Normalt sett skal alle helserelaterte 112-anrop vurderes videre av en AMK-operatør, hvor en sykepleier eller ambulansearbeider tar over samtalen og snakker med innringeren.

Etterpå vil en koordinator sørge for at en ambulanse sendes til innringer med korrekt hastegrad.

I september 2021 toppet det seg med utestående anrop seg, hvor da prosentdelen av ubesvarte anrop til AMK-sentralene oversteg 2 prosent. Siden den gang har andelen gått ned, men den utgjorde fortsatt 1,1 prosent ved siste beregning i mars 2022.

Skal alltid sende ambulanse

I en ny rapport utarbeidet av representanter fra de forskjellige regionene, Hovedstadens Beredskab, Helsetilsynet og Helsedepartementet, anbefales det nå at regionene automatisk sender ut ambulanse på utrykning dersom 112-operatørene melder at de ikke har oppnådd kontakt med AMK-sentralen - selv om behovet for ambulanse ikke er vurdert.

Før ambulansen sendes ut må operatøren fremdeles fortsette å prøve to ganger å koble AMK-sentralen til samtalen.

Videre opplyser rapporten om at innringer skal få beskjed fra 112-operatøren om at en ambulanse er på vei dersom samtalen avsluttes uten kontakt til AMK-sentralen.

Les om rapporten og resten av saken saken på Beredskabsinfo sine nettsider.

Powered by Labrador CMS