Medieklipp

Anders ringte etter ambulanse da Cato ble syk – 50 mil unna

18-åringen Anders Strand ble redd da han leste hva Cato Martin Jakobsen skrev på Facebook. Han ringte 113 for å skaffe hjelp til mannen i en helt annen by.

Publisert Sist oppdatert

Dette er historien som kunne fått dødelig utfall for en mann på Mo i Rana i Nordland. Men det endte bra – takket være en tenåring fra Trøndelag, forteller Diabetsforbundet i en artikkel.

En torsdag ettermiddag før jul legger Cato Martin Jakobsen (58) ut en melding på en lukket Facebook-gruppe for personer med diabetes. Han forteller at han har svært høyt blodsukker.

Blodsukker over 30

– Jeg målte nå nettopp et fastende blodsukker på 33,4. Hva gjør jeg, spurte Cato.

Han hadde ikke spist denne dagen, men hadde satt insulindoser.

Svarene med gode råd kom raskt.

– Ring legevakta, skriver flere.

Noen skriver med store bokstaver og flere utropstegn bak.

– RING 113!!!!!!

Dårlig allmenntilstand

– Men det virket som han var forvirret og ikke skjønte hvor farlig det var, sier Anders Strand, en 19 år gammel gutt fra Klæbu utenfor Trondheim.

Anders, som på det tidspunktet var 18 år gammel, har sittet og fulgt med på de mange rådene om å søke hjelp, og Catos svar.

– I begynnelsen svarte han de andre som skrev. Men plutselig ble det skrivefeil og tilsynelatende sløvere svar. Da jeg så at det var tolv minutter siden han svarte på forrige kommentar, ringte jeg til AMK, forteller Anders.

Cato Martin Jakobsen fikk påvist diabetes type 1 for tre år siden. Han har svært ustabil diabetes med sterkt varierende blodsukker.

Allmenntilstanden er dårlig.

Denne ettermiddagen har han vondt i brystet og pustevansker. Han sovner også av i perioder, forteller han i den siste oppdateringen i den lukkede Facebook-gruppa.

Senere blir det også konstatert at han var nær å bli syreforgiftet.

Litt sarkastiske

493 kilometer lenger sør har Anders Strand pause på jobben. Han er lærling i helsearbeidsfaget på et helse- og omsorgssenter på Melhus. Jevnlig tar han også vakter i en bolig for psykisk utviklingshemmede.

Han leter opp adressen til Cato, før han taster 113 på telefonen sin.

– Jeg presenterer meg og forklarer hvorfor jeg ringer. Da får jeg et litt sarkastisk svar om at «har du lest på Facebook at noen er dårlig?».

Men AMK-sentralen for Trøndelag kobler likevel raskt opp AMK-sentralen for Helgeland. Anders forteller at etter en «viss overtalelse» får han AMK-operatøen til å sende ut en ambulanse.

Han har hele livet sitt levd med en far som har diabetes type 1, med ustabilt blodsukker og komplikasjoner.

– Jeg vet hvor alvorlig altfor høyt blodsukker kan være, sier Anders.

Innlagt på sykehus

Cato Martin Jakobsen skvetter til når ambulansepersonell tramper inn i boligen hans i Mo i Rana.

– Plutselig står de i stua. Jeg ble kjempeoverrasket.

De rødkledde ambulansefolkene målte enda høyere verdier enn de han tidligere hadde fortalt om i Facebook-gruppa.

Dermed ble han sendt til legevakten, og deretter innlagt på sykehuset. Der ble det også påvist lungebetennelse, som er ekstra alvorlig for personer med diabetes.

Cato har fire voksne barn, og en samboer som ikke var hjemme denne ettermiddagen. Han liker ikke å ringe legevakten unødig, som han sier.

– Men det var veldig bra de kom denne gangen. Jeg skjønte nok ikke alvoret selv, sier han stille.

Takker Anders

Halvannet døgn senere har han kommet til hektene igjen, og legger ut en ny melding i samme Facebook-gruppe, hvor han takker Anders.

– Jeg fikk massive doser insulin, intravenøs antibiotika og flytende paracet. Sykehuset sa at jeg ikke hadde vart et døgn til med de blodsukkernivåene uten å få varige skader, eller det som verre er. Men nå gikk det bra, takket være Anders. Ikke kjente jeg han, og ikke var han på vennelisten min, forteller Cato.

Les er om saken hos Diabetesforbundet

Powered by Labrador CMS