Medieklipp

Ambulansearbeidere lærer fødselshjelp på noen få skoledager
– Vi trenger mer opplæring.
147 barn ble født underveis til sykehuset i 2019, mange av dem ble forløst av en ambulansearbeider melder NRK Troms og Finnmark.
Nå krever ambulansearbeidere større fokus på kompetanseheving.
Charles Aune-Lundberg fra den populære NRK-serien «113» har mistet oversikten over hvor mange barn han har tatt imot som ambulansearbeider.
– Det er noe av det største jeg kan oppleve i jobben min, men også noe av det mest ansvarsfulle. Her er det ikke rom for å gjøre feil, sier Aune-Lundberg.
Oftest går det fint. Men hvis det oppstår noe uventet, er det avgjørende at ambulansearbeideren snakker samme språk som jordmoren.
Men den formelle opplæringen som ambulansearbeiderne får innen fødselshjelp er begrenset til noen få timer under utdanningen, og noe praksis.
Sårbart i distriktet
Når skolegangen er over og ambulansearbeiderne begynner å jobbe, settes det av altfor lite tid til å øve på fødsel.
– Vi skal kunne takle alle tenkelige og utenkelige situasjoner et menneske kommer ut for, og da holder det ikke å øve på pasienter når vi er på utrykning. Det må vi øve på når det er rolig, sier Aune-Lundberg.
Særlig gjelder det tidskritiske og sjeldne situasjoner, slik som nettopp fødsler. I distriktet er de ekstra sårbare.
– Ambulansearbeiderne i distriktet tar som regel imot noen fødsler i året. De er langt unna bistand, og må kunne takle hele fødselsjobben på egen hånd. Det ansvaret er ikke lett å bære alene, uten hjelp fra arbeidsgiver, sier Aune-Lundberg.
Trenger faglig påfyll
Det faglige nivået til ansatte ved ambulansetjenestene i landet har hatt en stor utvikling de siste 30 årene. De har gått fra å være sjåfører til å bli spesialiserte helsearbeidere.
Men i likhet med andre yrkesgrupper trenger de faglig oppdatering. Og å øve sammen med andre.
– Noen vil kanskje oppfatte det som ei bombe hvis vi sier det, og tenker «skal vi ikke stole på ambulansen»? Jo, det skal man, og det er det som er poenget. Vi samarbeider tett med AMK og annet helsepersonell, da er det nødvendig med en viss trening og teorigjennomgang, sier Aune-Lundberg.
Les hele saken hos NRK Troms og Finnmark.