Luftambulanse

Setter inn svensk fly uten autorisert helsepersonell

Publisert Sist oppdatert

Helseforetaket avviser fullt sammenbrudd i luftambulansetjenesten, ifølge Altaposten.
Bakgrunn: Sjefen for ambulanseflyene i Lufttransport - tjenesten kommer til å bryte sammen
Krisen i luftambulansetjenesten blir stadig forverret og mer komplisert. Helseforetaket Luftambulansetjenesten som er ansvarlig for beredskapen, avviser overfor Altaposten at de er full sammenbrudd i tjenesten.
Siste: Flygere slo alarm, men ble ikke hørt – dette er ren statlig sosial dumping
Les også: Ambulanseflyene står, men ingen sier fra
Mer om saken: Ambulanseflykrisen – krever handling fra helseministeren
– Luftambulansetjenesten HF ser svært alvorlig på at de tre nordligste flyene var ute av beredskap samtidig i tre timer denne kvelden. Det er ikke snakk om noe totalt sammenbrudd i ambulanseflytjenesten, men Lufttransport FW AS som har forpliktet seg til å levere fly og mannskap på beredskap har hatt problemer med å dekke opp alle sine vakter den siste tiden, sier administrerende direktør i Luftambulansetjenesten HF, Øyvind Juell.
Luftambulansetjenesten HF i pressemelding: Ser alvorlig på ambulanseflyberedskapen
Pressemelding fra Flygerforbundet: Helseforetaket med ansvar for luftambulansetjenesten setter liv og helse på spill
Altaposten på lederplass: – Det er sjokkerende at kritisk infrastruktur uteblir
Tre timer
Dette er situasjonen som Luftambulansetjenesten nå bekrefter: Alta og Tromsø var ute av beredskap samtidig i tre timer mellom klokken 19.00 og 22.00 i går kveld. Flyet i Tromsø var på beredskap, men hadde annet oppdrag (samtidighetskonflikt) som førte til at UNN måtte bruke helikopteret i Tromsø til å hente pasienten i Kirkenes. Tromsflyet kom på beredskap klokken 22.00 og Alta kom på beredskap klokken 24.00 samme kveld. Kirkenesflyet var av beredskap frem til klokken 12 i dag.
Leide inn fly
Direktør Juell forteller det igangsettes tiltak for å sikre pasientene:
– For å kompensere for svikten i beredskapen Lufttransport FW AS skulle levert har vi leid inn et ambulansefly fra Babcock som var på plass i Tromsø torsdag kl. 11.00. Flyet er et splitter nytt Beech 250 – arvtakeren av Beech 200 som Lufttransport opererer i dag. Flyet er ennå ikke konfigurert for kortbane operasjoner, men skal ta unna oppdrag som går mellom langbaner, forklarer Juell.
Tidligere: Leide inn ambulansejet fra Sverige
Les også: Ambulanseflyene tilbake i full beredskap
Uten norsk autorisasjon
Spørsmålet som er dukket opp med innleie av det svenske flyet, er om flysykepleierne har autorisasjon for Norge.
– Svenske sykepleiere har svensk autorisasjon og flyr foreløpig på den. Luftambulansetjenesten HF har sammen med UNN laget rutiner for å sikre at dette gjøres på en forsvarlig måte. Dette vurderes for hvert enkelt oppdrag. Dersom noen oppdrag krever det vil det bli brukt norsk lege i tillegg til den svenske sykepleieren, klargjør Juell.
Les mer om saken hos Altaposten

Powered by Labrador CMS