Luftambulanse

Nytt redningshelikopter uten landingsplass ved Norges største sykehus

Publisert Sist oppdatert

Sykehusbygg, som skulle reformere norsk sykehusbygging, skulle gjøre norske sykehus klare for nye redningshelikoptre fra 2017, skriver TheWorldNews.net.

I dag er det statlige foretaket langt unna å innfri oppdraget som ble gitt i 2015. Ved bare ett av åtte sykehus er det gjort tiltak.

Her er en oversikt over opprinnelig plan samt status for utbedringer ved de åtte utvalgte sykehusene.

1. Stavanger universitetssykehus

Plan: Ny landingsplass på eksisterende parkeringshus, og gangbro over veg til akuttmottak eller utvide eksisterende landingsplass på tak av ambulansebygg.

Status: Ingen tiltak. Når AW101 erstatter Sea King, må pasienter fraktes etter landing på Sola til Våland i ambulanse. Nytt sykehus på Ullandhaug blir tilpasset AW101, men er ikke en del av prosjektet.

2. Ullevål

Plan: Forsterke eksisterende landingsplattform på tak av P-hus.

Status: Ingen tiltak er gjennomført. Avklaring mangler. Mulige alternativer er forhøyet landingsplass øst for eksisterende (høy kostnad) eller parkeringsplass på bakkenivå ved gravlund.

3. Rikshospitalet

Plan: Utvidelse og tilpasning av eksisterende landingsplass på bakken.

Status: Ingen tiltak er gjennomført. Ingen avklaring. Landing på plen har vært ansett som beste alternativ, men skisser for nytt Gaustad-sykehus legger beslag på det.

4. Sørlandet sykehus, Arendal

Plan: Utvide og forsterke eksisterende landingsplass på tak av bygning.

Status: Ingen tiltak. Flyplass benyttes.

5. St. Olavs hospital, Trondheim

Plan: Forsterke eksisterende, opphøyde landingsplattform på tak av bygning.

Status: Landingsplass er forsterket til 16 tonn. Avventer eventuelle tiltak i påvente av blant annet rotorvindmålinger.

6. St. Olavs hospital, Orkdal

Plan: Utvidelse og tilpasning av eksisterende landingsplass på bakken.

Status: Ingen tiltak. Landingsplassen i Orkdal er stengt.

7. Helse Nord-Trøndelag, Namsos

Plan: Ny landingsplass på nytt parkeringshus, og gangbro til akuttmottak eller utvide og tilpasse eksisterende landingsplass på bakke.

Status: Det er vurdert alternative løsninger med en selvbærende opphøyet løsning til heiser i 7. etasje. Kostnader er estimert til 32–35 millioner kroner. Endelig løsning avhenger av vurderinger av rotorvind og økonomi samt om flyplass skal benyttes.

8. Helgelandssykehuset, Mosjøen

Plan: Utvide og tilpasse eksisterende landingsplass på bakke.

Status: Ingen tiltak. Flyplass benyttes.

Langt på overtid

Prioriterte landingsplasser skulle være tilpasset innen 2016. Oslo universitetssykehus (OUS), med Rikshospitalet og Ullevål sykehus, skulle prioriteres først. I dag er ingen tilpasninger gjort ved OUS.
– Det eneste vi har gjort, er å utføre testflyginger med et tilsvarende helikopter fra Danmark for noen år siden, sier Christian Buskop, leder for luftambulanseavdelingen ved Prehospital klinikk ved OUS.
Forsøket viste at det blir for utfordrende å bruke de eksisterende landingsplassene ved Ullevål og Rikshospitalet, ifølge Buskop.
Ifølge Buskop er Sykehuset Østfold i dag det eneste sykehuset på Østlandet med OK landingsplass for både Sea King og AW101.

Høie ble advart

Bent Høies departement er prøvd før. I november 2016 hadde man ventet i nesten et år på avklaringer. Da varslet toppsjefene i landets fire helseforetak HOD og Justis- og beredskapsdepartementet (JD) at det var avgjørende å få avklaringer om rotorvind uten unødig opphold.
Mer omfattende tiltak ble skissert, og direktørene mente det ville bli kritisk hvis landingsplasser på store traumesykehus stenges i mer enn noen få dager. Ullevål ble framhevet som spesielt kritisk siden det har nasjonale og regionale traumefunksjoner og benyttes jevnlig av redningshelikoptre.

Høie vil ikke svare

Før og etter nyttår har Aftenbladet forsøkt å få intervjue helse- og omsorgsminister Høie om saken. Statsråden viser til JD, som har ansvaret for innfasingen av de nye redningshelikoptrene samt sykehustilpasninger.
Les hele saken hos TheWorldNews.net

Powered by Labrador CMS