Luftambulanse

Måtte prioritere andre ting enn større helikopter

Publisert Sist oppdatert

Helseforetakene har fått kritikk fra det akuttmedisinske fagmiljøet ved UNN for anbudskonkurransen om levering av ambulansehelikoptertjenester. Fagdirektør i Helse Nord, Geir Tollåli, sier helseforetaket måtte prioritere andre ting enn større ambulansehelikoptre, skriver vol.no.
Det akuttmedisinske fagmiljøet ved Universitetssykehuset Nord-Norge ønsker seg et større reserveambulansehelikopter i Tromsø, større helikopter på Evenes og i Brønnøysund for perioden 2018 – 2025. I tillegg mener de at det ikke bør være bare en leverandør av disse tjenestene. Det skriver de i en kronikk i flere av landsdelens aviser og i Tidsskrift for den norske legeforening.
Argumentene for slike løsninger var godt kjent da de regionale helseforetakene traff sin beslutning om å tildele Norsk Luftambulanse A/S avtalen for neste periode. Den nye løsningen betyr at Brønnøysund får et mindre helikopter enn i dag (samme type som på Evenes), Evenes får samme helikoptertype som i dag og at Tromsø som nå får et stort helikopter og et mindre reservehelikopter som skal brukes 6-8 uker pr år.
Hovedårsaken til denne beslutningen er at kostnaden ved større helikoptre ville være 150 millioner kroner dyrere over seks år. Skulle vi valgt en løsning med to leverandører ville det blitt ytterligere 200 millioner kroner dyrere. Helse Nord og de andre regionale helseforetakene må prioritere ressursene til de områder vi mener de trengs mest, og da kommer disse to sidene av ambulansehelikoptertjenesten ikke på topp selv om argumentene fra fagfolkene på dette områder er relevante.
Les mer hos vol.no
Les kronikk av luftambulanseleger i nord her

Powered by Labrador CMS