Luftambulanse

Flyvninger med syke pasienter kanselleres: Mangelen på piloter svekker beredskapen

Publisert Sist oppdatert

Flyambulansetjenesten mangler piloter. Derfor har flyvninger med syke pasienter blitt kansellerte, skriver iFinnmark.
Altaposten: Ambulanseflyet i Alta har stått på bakken i flere uker - det er fullstendig uakseptabelt (krever innlogging) Det sier Ole Steinar Østlyngen, leder i Alta Ap og en del av politisk ledelse i Alta kommune. Etter det ryktene tilsier må piloter som i dag flyr ambulansefly gå ned hundretusener i lønn, samt akseptere langt dårligere pensjonsrettigheter, dersom de velger å ta jobb i Babcock. Det internasjonale selskapet Babcock overtar driften av luftambulansetilbudet først i juli 2019.
Hvor mange kanselleringer det gjelder er ikke klart, men det skal ikke ha gått utover liv og helse, opplyser Juell til NRK.
Stemningen var dyster da Tromsø-selskapet Lufttransport i juni tapte anbudet på ambulansefly i Norge. Kontrakten hadde en verdi på inntil fem milliarder kroner. Vinneren av anbudet var britiskeide Babcock Scandinavian Air Ambulance, som leverte et anbud med lavere pris Fra 1. juli 2019 tar de over driftsavtalen for norske ambulansefly.

– Fortsetter folk å si opp jobbene sine, kan vi stå i en situasjon allerede i første halvdel av 2018 der man ikke klarer å få tjenesten til å fungere. Det blir som å gamble med folks liv og helse. Dette burde være en betydelig bekymring for helseforetakene. For Norge er flyambulansen en livsviktig tjeneste og helt kritisk, spesielt for Nord-Norge, som har store avstander, sa Yngve Carlsen, leder i Norsk Flygerforbund til Nordlys i desember.

Beredskapen er svekket, mener sjef ved Akuttmedisinsk klinikk, Jon Mathisen.
Pasienter har blitt transportert bilveien som en erstatning for luftveien. AMK Sea King-helikoptre er også i enkelte tilfeller koblet inn.
Les mer om saken hos iFinnmark

Powered by Labrador CMS