Luftambulanse

Denne egenproduserte appen gjør livet lettere for luftambulansen: – Vi har flydd i «blinde»

Publisert Sist oppdatert

Med appen kan pilotene med et blikk på bildene avgjøre om de kan fly eller ikke, skriver iTromsø.
Stiftelsen Norsk Luftambulanse (SNLA) har utviklet appen og værkamerastasjonene som hjelper pilotene å finne ut hvordan været er.
– Rundt 80 kameraer er plassert ut på strategiske steder i Norge. Det gjør at pilotene med et blikk på bildene kan avgjøre om de kan fly eller ei. Dette kan føre til at man kommer raskere ut til pasientene, forteller Brynjar Skjærli, kommunikasjonsrådgiver i SNLA.

Ambulansepilot fikk ideen

Pilot Jens Fjelnset hadde ideen til appen som han nå selv kan benytte seg av. Der kan pilotene med egne øyne se hvordan været er, hvor høyt skyene ligger og med hvilken frekvens skyene kommer.
– Vi har flydd i «blinde». Det var en risiko for oss og for pasienten. Det har vært et problem. Dette prosjektet er det vi gjør for å komme oss ut av den svarte sekken, sier Fjelnset til stiftelsens eget medlemsmagasin.
Helikopterpiloten skal ha fått ideen i 2013, da uventet uvær ofte kunne føre til at han måtte endre rute eller avbryte oppdraget.
– Folk tror sikkert at vi har masse spesialiserte værmeldingssystemer, men faktum er at vi brukte Yr, det samme som folk bruker når de skal på hytta, sier han til magasinet.

– Brukes for hva de er verdt

Systemsjef i stiftelsen, Bjørn Fossen, utviklet ideen til et fungerende verktøy. Værsystemet brukes ikke bare av luftambulansen, og rundt tusen eksterne brukere i luftfarten har også fått gratis tilgang til systemet.
En av de aktive brukerne er flyværvarslingen ved Meteorologisk institutt på Blindern. Fagansvarlig Siv Dearsley ved flyværvarslingen forteller til stiftelsens medlemsmagasin at kameraene brukes for hva de er verdt, spesielt i tvilstilfeller.
– Når du er usikker, da hjelper kameraene som mest, selv i mørket, sier hun.
Les mer om saken hos iTromsø

Powered by Labrador CMS