Luftambulanse

Danmark: Flere pasienter kommer med helikopteret

Publisert Sist oppdatert

Det er blitt raskere og mere sikkert for akutte pasienter å bli fløyet med helikopter til Odense Universitetshospital, etter at OUH etablerte en ny landingsplass for helikopter det siste året, melder Odense Universitetshospital på sine nettsider.
Erfaringene viser at det nå tar kun 5-7 minutter i stedet for tidligere 15-20 minutter fra helikopteret lander til pasienten er inne på sykehuset og i hendene på legene. En tidsforskjell som er avgjørende for pasienter med alvorlige skader, hjertestans eller blodpropp i hjernen eller hjertet.
At den samlede transporttiden er blitt 15 minutter kortere har samtidig flyttet grensene for når det lønner seg å fly til OUH frem for å benytte ambulansen eller fly til et annet sykehus. Antallet helikopterlandinger på OUH er siden innvielsen av den nye landingsplassen steget med 30 prosent.
Videre har man utviklet et transportsystem direkte fra helikopteret og inn på sykehuset uten at pasienten flyttes fra en båre til en annen. Det tar kortere tid, og sparer pasienten for en risikofylt flytting.
Helikopteret kan også lande sikkert med pasienten i dårligere vær enn tidligere, fordi tredimensionelle GPS-punkter (Point in Space (PinS)) nå viser innflyvningsruten til OUH. Helikopterteamet har dessuten en app som viser OUHs landingsplass og værforhold, så helikopterteamet kan være helt sikre på at de kan lande på OUH før de flyr med pasienten.
Les mer om saken på Odense Universitetshospital sine nettsider.

Powered by Labrador CMS