Innenriks
Studenter øver på å jobbe i team
Nå er det obligatorisk for lege- og sykepleierstudenter i Oslo å simulere teamarbeid sammen, skriver Sykepleien.
Kvinnen i sengen ynker seg:
– Åååh, jeg har så vondt.
Hun har grunn til å klage, for hun er knivstukket i magen.
– Ikke gjør det!
Hun liker ikke at sykepleieren prøver å sette en maske over munnen hennes. Personalet gjør så godt de kan for å hjelpe pasienten. De ser ikke at hun har gjemt noe i den ene hånden sin.
Men pasienten er en dukke, stemmen tilhører en sykepleielærer i rommet ved siden av og helsepersonalet er studenter. De simulerer teamarbeid når det haster. Stedet er Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) i mai. Det er nå et obligatorisk dagskurs for både sykepleier- og legestudentene å øve seg på å kommunisere i akutte situasjoner.
RAMLET FRA STIGEN
I et annet rom er et annet team i aksjon.
– I need some painkillers!
En utenlandsk mann ligger på bakken og roper på smertestillende. Han er håndverker og har ramlet ned fra en stige. Mannen har allerede fått på seg nakkekrage, og et blødende sår på låret blir komprimert.
Akutteamet gir jernet for å redde ham, selv om mannen er av plast og ytringene hans kommer fra lærerens munn.
Det simuleres på løpende bånd her i sykepleierutdanningens nye og velutstyrte lokaler: Åtte grupper er i sving i dag, og de har fire øvelser hver. Hver dag hele uken er det nye grupper.
Når lege- og sykepleierstudentene snart blir profesjonelle, kommer de til å samarbeide tett. Men i utdanningen har de bare denne ene dagen til å øve sammen.
DYRT, MEN NYTTIG
– De lærer først og fremst å samhandle. De får en forståelse av hvordan de skal ta imot pasienten sammen og for egen yrkesrolle, sier Kari Arntzen, som er høyskolelektor og har ansvar for sykepleiestudentene på simuleringskursene på HiOA.
Hun har stor tro på nytteverdien av felles trening.
– Ellers hadde vi ikke gjort det. Kurset er dyrt og avansert. Det har høy prioritet, forteller Arntzen.
Hun understreker at kurset dreier seg om ikke-tekniske ferdigheter. Før hver simulering får studentene teoriundervisning om ulike typer kommunikasjonsverktøy.
Les mer om saken hos Sykepleien