Innenriks

NRK anker til Høyesterett for å se overvåkningsvideo

Publisert Sist oppdatert

Etter å ha fått avslag både i tingretten og lagmannsretten, går NRK til Høyesterett for å få tilgang til overvåkningsvideoen som viser dødsfallet til Erik Are Stedt, skriver NRK.
Bakgrunn: Dødsfall på legevakten skyldtes halsgrep
Stedt døde av et halsgrep under en arrestasjon på Oslo legevakt i 2012. De to polibetjentene og ambulansearbeideren som var involvert i basketaket med Stedt ble frikjent av Riksadvokaten og Spesialenheten for politisaker.
NRK har flere ganger søkt om å få tilgang til overvåkningsvideoen, men har fått avslag fra Riksadvokaten og Spesialenheten for politisaker.
I fjor høst bestemte NRK seg derfor for å ta saken til tingretten, men også der ble de nektet innsyn. Dette førte til en anke til lagmannsretten, men fredag forrige uke ble det klart at anken ikke førte frem.
Alexandra Beverfjord, reportasjeredaktør i NRK, sier de nå vil anke saken tilHøyesterett for å få frem alle fakta om hendelsesforløpet.

– Prinsipielt viktig

– Vi fikk dessverre ikke medhold, men har nå bestemt oss for å anke. Vi er skuffet over resultatet, men håper å vinne frem i Høyesterett. Vi mener denne saken er prinsipielt viktig, sier Beverfjord.
I begjæringen til lagmannsretten henviste NRK til to menneskerettighetskonvensjoner om ytrings- og informasjonsfrihet og sivile og politiske rettigheter.
– Dette er en sak med stor allmenn interesse. Den handler både om samfunnets tillit til offentlige tjenestemenn og medias rett til innsyn. Når media ikke får innsyn i denne type saker påvirker det vår evne til å føre kontroll av maktapparatet, sier hun.
Foreldrene til Stedt har selv fått se opptaket og mener det er viktig at media også får mulighet til å se overvåkningsvideoen som viser sønnens død.
Les mer om saken hos NRK

Powered by Labrador CMS