Innenriks

Nalokson nesespray kan halvere overdosedødsfallene i Bodø

Publisert Sist oppdatert

I 2015 døde tre personer av overdose i Bodø. Men nå har kommunen fått innpass i et nasjonalt pilotprosjekt som har potensial til å halvere antallet fatale overdoser, ifølge Avisa Nordland.
Prosjektet startet i de største byene i 2013. Og selv om det ikke finnes noen kvalitetssikrede tall ennå, har overdoseteamet i Trondheim gått ut med at overdosedødsfallene i byen er redusert med 42 prosent i prosjektperioden.

Med nesesprayen Nalokson kan nemlig hvem som helst bli potensielle livreddere, skulle de komme over en person de mistenker har tatt overdose.

Målgruppen er brukere, pårørende og naboer til opiatbrukere.

– Nalokson som medikament har eksistert i mange år, men som injeksjoner som kun kan gis av helsepersonell. Det nye er medikamentet kommer i en form som alle kan bruke og som virker raskere, sier Tor Kristian Bratberg, avdelingsleder Oppfølgingstjenesten psykisk helse og rus.

Men understreker:

– Nesesprayen virker også i kortere tid enn en injeksjon, og det er fare for at personen kan få en ny overdose når virkningen går ut. Dermed kjøper man seg bare tid og behandling med nesespray skal ikke erstatte å ringe 113.

Les mer om saken hos Avisa Nordland

Powered by Labrador CMS