Innenriks
Hjelp fra sivile reddet Per fra å bli lam
Nå minner Per Backe (40) om viktigheten av at førstemann som ankommer et ulykkessted reagerer og tar kontroll, skriver Nettavisen.
Undersøkelsen Ipsos MMI har utført for Stiftelsen Norsk Luftambulanse viser at kun 20 prosent av Norges befolkning vet hvordan de skal hjelpe noen som sitter fastklemt og er i ferd med å bli kvalt. Yrkessjåfør Per Backe synes resultatet er skremmende.
- Dessverre går ofte kunnskap om livreddende førstehjelp i glemmeboken, og blir ikke repetert før en eventuell ulykke inntreffer og det i verste fall står om sekunder, sier Backe til Nettavisen.
I 2007 fikk 40-åringen selv oppleve viktigheten av at sivile som ankommer et ulykkessted reagerer og tar kontroll. Backe hadde tatt en forbikjøring ved Elvestad i Østfold, men mistet grepet i en sving og frontkolliderte med en annen bil som kom imot.
- Jeg husker bare bruddstykker, men har blitt fortalt at sivile folk utøvde en viktig innsats på ulykkesstedet. Jeg ville blant annet ut av bilen, men en mann satt seg i baksetet og holdt nakken min stabil. Noen tok kontroll over trafikken, mens andre igjen snakket beroligende til meg frem til brannvesenet og luftambulansen kom.
- Kunne blitt lam
Etter dette gikk turen rett til Ullevål sykehus, hvor Backe fikk konstatert tre kritiske brudd i nakken, samt skader i beina og mageregionen. Tilstanden var alvorlig, men utfallet hadde - etter alt å dømme - vært vesentlig verre hadde det ikke vært for de sivile.
- Om denne hjelpen var årsaken til at jeg ikke mistet livet den dagen er vanskelig å si, men innsatsen hadde uten tvil en påvirkning. Vitale deler av kroppen sto i fare, og nakkebruddene kunne ført til lammelser eller død hadde det ikke vært for at de passet på meg i bilen, sier Backe, som i dag er i fin form.
Les mer om saken hos Nettavisen