Innenriks

Den verste offshoreulykken skjedde med et Sikorsky-helikopter

Publisert Sist oppdatert

Bare Super Puma og S-92 frakter folk offshore i Norge. Dessverre er ingen av dem feilfrie, skriver Teknisk Ukeblad.
Hva som forårsaket at hovedrotoren løsnet og ulykken ved Turøy fredag som kostet 13 mennesker livet, er for tidlig å si.
Det som er sikkert, er at havariet er nok en stygg ripe i lakken for Airbus Helicopters og helikoptertypen EC225 Super Puma (H225).
Det pågår nå en underskriftskampanje i Storbritannia for å bli kvitt helikoptertypen. Lignende aksjoner pågikk også i 2009 og 2013.
Ifølge fagforeningen Safe er et flertall av deres medlemmer engstelige og ønsker helikoptertypen bort fordi «det har vært for mange ulykker til at man kan stole på den».
EC225LP har etter ulykken forbud mot å frakte passasjerer på begge sider av Nordsjøen. Det betyr at oljenæringas operative tilbringerhelikoptre nå domineres av Sikorsky S-92A.
Men heller ikke den amerikanske helikoptertypen er feilfri:
Den ulykken med et offshorehelikopter av den nyeste generasjonen som har krevd flest menneskeliv, skjedde som følge av teknisk feil på et S-92.

Havarert hovedgirboks

12. mars 2009 styrtet et Sikorsky S-92A fra Cougar Helicopters i havet utenfor Newfoundland i Canada. Ulykken tok livet av 17 av de 18 om bord.
Den kanadiske havarikommisjonen avdekket at ulykken skyldtes knekte titanbolter på oljefilterlokket som igjen førte til lekkasje og havarert hovedgirboks (MGB).
Det har vært andre alvorlige hendelser med S-92 på norsk sokkel også.
I 2011 hadde Bristow Norway i løpet av fire måneder to tilfeller av at den ene av de to motorene kuttet som følge av oljelekkasje. Helikoptrene er for øvrig designet for å fly uten problemer med kun én turbin i drift.
CHC Helikopter Service hadde to hendelser i 2010 og 2013 der flygerens sete løsnet under landing.
Men etter Cougar-ulykken, har det ikke vært flere fatale ulykker med S-92A.

Ingen nødsignal

Men hva slags varsel, om noe, besetningen om bord i ulykkeshelikopteret på vei til Bergen fikk før det gikk galt, får vi ikke svar på før dataene fra den kombinerte tale- og dataregistratoren (CVFDR) er gjennomgått.
Ifølge SHT er ferdsskriverdataene lastet ned og av god kvalitet.
Mye tyder på at problemene oppsto brått.
Les mer om saken hos Teknisk Ukeblad

Powered by Labrador CMS