HMS

TERROR i Sverige: Ambulanspersonell jobbet uten verneutstyr

Publisert Sist oppdatert

Ambulanspersonellet som kom til Drottninggatan rett etter lastebilhendelsen arbeidet på stedet uten verneutstyr, til tross for at området var klassifisert som en varm og usikker sone der ambulansepersonell ikke skulle befinne seg, gjengir SVT.se Svenska Dagbladet.
Les også: 317 nødsamtaler på en time
Svenska Dagbladet: Regelbrudd å sende inn personell ubeskyttet
Helsepersonellets innsats hylles etter ugjerningen, samtidig som de ifølge fagforbundet ikke burde ha vært sendt inn i området.
Mange hadde heller ikke grunnleggende verneutstyr. Helselederen hadde glemt hjelm og noen hadde ikke engang jakker på seg, bare fleecejakker og t-skjorter.

– Ambulanspersonell jobbet i samme sone som politiet klassifiserte som usikker, og der politiet var bevæpnet og hadde vernevester og hjelmer. Det er innsatsstyrkens sanitetspersonell som skal ta ut de skadde til et sikkert sted for ambulansetjenesten, ifølge forskriften, sier Gordon Grattidge fra Ambulansförbundet Alarm til Svenska Dagbladet.

Vil ha bedre utdanning og flere øvelser

Han vil ha opp spørsmålet på nasjonalt nivå, for å tvinge landstingene til å utdanne ambulansearbeidere bedre og øve betydelig mer.

Patrik Söderberg, beredskapsleder ved landstinget i Stockholm, forutsetter at det ble tatt kontakt med politiet og redningstjenesten og at man gjorde en vurdering av at det var sikkert for ambulansepersonellet å gå inn i området.

«Egensikkerheten alltid først»

– De skal alltid først tenke på sin egen sikkerhet. Er det ikke en sikker sone skal de ikke gå inn, men hva som nøyaktig skjedde denne ettermiddagen har jeg ikke kjennskap til. Men de gjorde en storartet innsats, sier han.

Les mer om saken hos SVT.se

Powered by Labrador CMS