Forskning

Skal forske på gris i Sandnes - håper det kan redde menneskeliv

Publisert Sist oppdatert

Et nytt bygg på Høyland representerer noe unikt i Norge. Her skal human- og veterinærforskning møtes i grisebingen, melder Stavanger Aftenblad.
Et samarbeid mellom Stavanger universitetssykehus (SUS), Universitetet i Stavanger (UiS) og Norges miljø- og biovitenskaplige universitet (NMBU) har sørget for et nytt bygg på NMBU Høyland på Austrått.
– Her skal vi drive med biomedisinsk forskning rettet både mot humanmedisin og veterinærmedisin, vi skal drive utdanning for både helsevesen og veterinærer og vi skal kunne fungere som en testlab for nytt utstyr, sier Nils Petter Oveland.
Oveland er lege ved anestesi- og intensivavdelingen på SUS. Det er han som har tatt initiativ til samarbeidet mellom human medisin og veterinærer.
– I 2011 leste jeg en notis i Aftenbladet om at daværende leder ved Norges veterinær høyskole, Martha Ulvund, syntes det var rart at det ikke var noe samarbeid. Da tok jeg en telefon, og kom bort på en kaffe. Sånn startet samarbeidet, sier Oveland.

Unik i Norge

Samarbeidet går under navnet Sandnes Education And Research Center Høyland, passende forkortet til SEARCH.

Uvurderlig trening

I fjor ble det etablert et Helsefakultet ved UiS . Både for studentene og for universitets planer kan senteret på Høyland komme godt med.
– Det har vært snakk om å få master i medisin til Stavanger, der kan dette sentret bli sentralt. Her kan man gi uvurderlig trening til studentene, sier Oveland, og legger til:
– Dette kommer til å bli Skandinavias fremste akuttmedisinske senter.
Les mer om saken hos Stavanger Aftenblad

Powered by Labrador CMS