Fagstoff

Infarktambulansen kan avdekke uavklarte hjerteinfarkt

Publisert Sist oppdatert

En stor del av hjerteinfarktene slår ikke ut på EKG. I Kristiansand har ambulansearbeiderne med seg utstyr for å avdekke hvem som må raskt til PCI-senter, skriver Dagens Medisin.

Tidligere: Kan bli helt avgjørende ved infarkt
Infarktambulansen fikk også omtale i Ambulanseforum nr. 2 2018
Sykehuset Telemark: Ambulansearbeiderne i Porsgrunn tar i bruk ultralyd i ambulansen fra 1. oktober. 12 ambulansearbeidere skal på kurs i bruk av utstyr og teknikk, og få en innføring i journalskriving og forskningsdokumentasjon.
Hjerteinfarkt kan deles inn i to typer, avhengig av om de vises på EKG eller ikke.
For å finne de hjerteinfarktene som ikke vises på EKG – non-STEMI- er det nødvendig med ultralyd, blodprøver eller røntgenundersøkelse. Men vanligvis har ambulansene kun med seg EKG.
– Den nye infarktambulansen har med ultralyd og mulighet for å ta blodprøver. Slik håper vi å raskt finne ut om disse pasientene har hjerteinfarkt, sier Lars Jacobsen, som er luftambulanselege ved Sørlandet sykehus og doktorgradsstipendiat i Stiftelsen Norsk Luftambulanse.
Raskt til PCI
Pasienter med hjerteinfarkt må raskest mulig komme til et PCI-senter. Infarktambulansen er en del av et forskningsprosjekt for å finne ut hvor nyttig det er å ha med dette utstyret ut i ambulanse.
– Pasienter med brystsmerter som ikke slår ut på EKG blir oftest sendt til nærmeste sykehus. PCI-behandlingen er sentralisert, det vil si at pasienten risikerer å først bli sendt til ett sykehus, bli liggende der og vente flere timer på diagnostisering, før han blir sendt til et PCI-senter, sier Jacobsen.
15 minutter
Med infarktambulansen kan denne pasientgruppen komme rett til PCI-senteret.
– Vi mener at vi kan sette diagnosen i løpet av 15 minutter i infarktambulansen. Rask behandling er anbefalt for pasienter med økt risiko, og for at skadene på hjertet ikke blir store, sier han.
Les mer om saken hos Dagens Medisin

Powered by Labrador CMS