Hopp til hovedinnhold
Babcock sitt jetfly under take off. Foto: Luftambulansetjenesten HF


Regjeringen vil presentere modell for statlig overtakelse av luftambulansetjenesten innen 2025

– Vi skal sikre kontinuiteten til fagfolkene i tjenesten, uttalte helseminister Ingvild Kjerkol tirsdag. LO ber regjeringen se til Finland og hvordan de organiserer tjenesten.

På dag to av den politiske festivalen i Arendal, Arendalsuka, inviterte LO Luftfart og Norges Flygerforbund til samtale om «Hvordan får vi en best mulig luftambulansetjeneste i hele landet?»

Bakgrunnen for møtet var operatørbyttet i ambulanseflytjenesten i 2018-2019 som førte til avvik i luftambulansetjenesten.

Det er Dagens Medisin som dekker saken fra Arendalsuka.

Vil avskaffe anbud

Regjeringen har i Hurdalsplattformen varslet at den vil avskaffe anbud i luftambulansetjenesten. Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol uttalte at regjeringen nå vil utrede fremtidige modeller i samarbeid med ideelle aktører.

– Tjenesten er en trygghet for hele landet. Spesielt i nord utgjør flyene sykehus på vinger og er en del av det økosystemet Helse Nord er avhengig av.

Regjeringen skal nå utrede de administrative og økonomiske konsekvensene av de forskjellige modellene som ble lagt frem av ekspertutvalget i 2021.

Statsråden sa at luftambulansekrisen i 2018-2019 viste at det er et komplisert økosystem.

– Og den viktigste innsatsfaktoren er folkene. Vi skal sikre kontinuiteten til fagfolkene i tjenesten.

På møtet fikk helseministeren spørsmål om hun kan garantere at regjeringen leverer på statlig overtakelse innen valget i 2025.

– Ja, vi kommer til å legge frem vår anbefaling til Stortinget innen det.

Statlig overtakelse av en statlig tjeneste

Ordstyrer Kjetil Staalesen siterte Hurdalsplattformen og spurte helseministeren hva det betyr med forberedelse av statlig overtakelse av tjenesten, og hva statlig overtakelse betyr.

– Det er en statlig tjeneste i dag, men den leveres av operatører som er nødt til å vinne oppdraget i åpen konkurranse.

Siden før foretaksreformen, tilbake i 1997 har det vært en nasjonal tjeneste. En statlig overtakelse må finne sin form.

De modellene som blir foreslått av ekspertutvalgets rapport, som er nedsatt av den forrige regjeringen, er det vi går videre med. Deretter må det konkretiseres.

– Vi skal altså ha en statlig overtakelse av en statlig tjeneste, hvordan overtar staten en statlig tjeneste?, spurte Staalesen.

– Når jeg sier det er en statlig tjeneste er det fordi det er staten som har ansvaret for spesialisthelsetjenesten. Oppdraget er utført av operatører i konkurranse. Det er den sårbarheten det medfører vi ønsker oss bort fra.

Kjerkol sa at det er ikke konkretisert hvordan per i dag.

– Jeg gleder meg til den dagen jeg kan presentere den modellen som regjeringen går for. Kontraktene vi har nå gir oss ikke all verden med tid, vi må ha fremdrift i arbeidet. Nå skal modellene utredes.