Hopp til hovedinnhold
Fra Sykehuset Østfold. Foto: Live Oftedahl
Fra Sykehuset Østfold utenfor akuttmottaket. Illustrasjonsfoto: Live Oftedahl


Nye lærlinger til Sykehuset Østfold: kun 16 av 167 søkere fikk plass

16 nye lærlinger i ambulansefag har startet opp i Sykehuset Østfold, og det nye kullet har vært gjennom en introduksjonsuke med ulike opplæringsaktiviteter.

​​16 av 167 søkere kom gjennom nåløyet, og har fått lærlingplass i ambulansetjenesten i Sykehuset Østfold, melder sykehuset på sine nettsider. Den første uken i september var de nye lærlingene samlet for første gang.

– Det er en veldig flott gjeng, så det tror jeg blir veldig bra, sier paramedic Siri Merete Flølo ved ambulansestasjonen i Indre Østfold.

Byttet yrke

Jeanette Haagensen (27) fra Horten, Noorwali Ahmadzai (19) fra Seljord og Sara Nevjar Evensen (19) fra Moss var godt fornøyde med å være i gang som lærlinger.

Jeanette Haagensen har fagbrev fra før, og har jobbet som frisør i 6 år.

– Men så var jeg i førstegangstjenesten og fikk opplæring i saniteten og førstehjelp, og jeg bestemte meg for å bytte yrke, sier hun.

I løpet av den første uka var kullet samlet til fulle dager med obligatorisk opplæring både på Kalnes og ambulansestasjoner.

Det var veldig mye informasjon på en gang, men det var lærerikt og nyttig, smiler Ahmadzai. Målet er å lære mest mulig i læretiden, og bli trygg og flink i jobben.

På timeplanen til ambulansefaglærlingene sto blant annet informasjon og beskrivelse av ambulansetjenesten og læretiden, gjennomgang av IKT-systemer, møte med tillitsvalgte, bilteknisk gjennomgang, smittevern, elektronisk pasientjournal, ergonomi, IKT-systemer,

Særlig undervisning i nødnett og en hel dag med ProAct og praktiske treningsøvelser for å forebygge og behandle livstruende tilstander, synes de tre lærlingene var spennende​.

Gjennomgått opptaksprøver

Ambulansefaglærlingene som ble tilbudt plass i Sykehuset Østfold kommer fra ulike kanter av landet.

– De som kommer til oss er lærlinger som har det som skal til. De har bestått eksamen, gjennomgått test og fysiske opptakskrav som armbøyninger, sit-ups, løping, båreløft og hjerte-lunge-redning.

Tanken er at vi utdanner til egen tjeneste, forklarer Flølo.​

Sykehuset Østfold har tatt inn lærlinger i ambulansefag i en årrekke.

Det første året  i læretiden følges ambulansefaglærlingene av en veileder, og lærer ved å bli den tredje medarbeideren som følger et fast team i en ambulanse.

Det andre året blir lærlingen en av to ambulansemedarbeidere per bil som rykker ut.

De nye lærlingene er klare til å ta fatt på den toårige opplæringsperioden.

– Det blir som et to år langt intervju, hvor det handler om å få med seg mest mulig og vise hva du kan, sier Sara Nevjar Evensen.