Hopp til hovedinnhold
Ambulanse. Illustrasjonsbilde. Foto: OUS


Frykter folk ikke tør å ringe nødnummeret ved overdose

– Hvis folk ikke kontakter nødetatene ved overdose-situasjoner fordi de er redde for å bli straffeforfulgt, frykter jeg at flere liv kan gå tapt.

Det sier Arild Knutsen, styreleder i Foreningen for human narkotikapolitikk (FHN), i et intervju til VG.

Han har i en årrekke arbeidet for rusmiddelbrukeres rettigheter og for endringer i den norske ruspolitikken.

Knutsen frykter nå at det etterlatte inntrykket i rusmiljøet nå, etter hendelsen i Spydeberg, er at man bør kvie seg for å kontakte nødetatene dersom noen i nærheten tar en overdose.

Hendelsen i Spydeberg som Knutsen referer til, omhandler to unge jenter som mistet livet etter en mistenkt overdose, hvor en mann i 20-årene som befant seg på stedet samtidig ble siktet for uaktsomt drap.

– Det etterlatte inntrykket fra politiets håndtering er at man bør kvie seg for å ta kontakt med nødetatene i situasjoner hvor det oppstår overdoser.

Selv om det kan foreligge gode grunnen til å sikte mannen i 20-årene, etterlyser Knutsen en tydelig beskjed fra politiet.

– Men det bør uansett komme et signal om at man alltid skal ringe nødtelefonen uten å være redd for konsekvensene, avslutter han.

Politiet med klar oppfordring

Assisterende enhetsleder i felles enhet for påtale i Øst politidistrikt, Morten Reppen, har en klar oppfordring til de som frykter for å ta kontakt med nødetatene.

– I situasjoner hvor liv og helse står på spill, er det viktig at frykt for strafferettslige reaksjoner ikke fører til at noen unnlater å varsle myndighetene, sier Reppen.

– I Øst politidistrikt skal ingen straffes for bruk og/eller besittelse av mindre mengder narkotika når de kontakter myndighetene for hjelp til seg selv eller andre i en akutt nødssituasjon der liv og helse står på spill.