Hopp til hovedinnhold
Første elektriske ambulanse i Danmark er en Mercedes Benz e-Vito Tourer L3. Foto: Falck.
Første elektriske ambulanse i Danmark er en Mercedes Benz e-Vito Tourer L3. Foto: Falck.


Første elektriske ambulanse i drift i Danmark

Danmark har satt i drift deres første elektriske ambulanse, en Mercedes Benz e-Vito Tourer L3. Tilsvarende bil ventes til Oslo, men som hvit ambulanse.

Ambulansen er stasjonert på Falcs nye stasjon i Købehavn Sydhavn. Den skal testes ut i tre-fire år. El-ambulanser er en relativt ny teknologi som er lite testet. Etter testperioden skal det avklares om el-ambulanser har en framtid i Danmark.

Danmarks nye el-ambulanse er en Mercedes Benz e-Vito Tourer L3 med maks hastighed på 160 kilometer i timen. Bruttovekt er 3500 kilo, og nyttelasten til den danske ambulansen er 830 kilo. Med en batterikapasitet på 60 kWh oppgis det at denne ambulansen har en rekkevidde på 233 kilometer. En vanlig eVito Tourer på privatmarkedet har til sammenligning en oppgitt rekkevidde på 366 kilometer, men toppfarten er da 20 kilometer lavere enn el-ambulansen. Med hurtigladning oppgis det at batteriene lades fra 10 til 80 prosent på 35 minutter. Batteripakken er plassert under gulvet, noe som fortsatt skal gi god plass bak og i kupéen.

Noe mindre i størrelse

I størrelse er e-Vito noe mindre enn en normal dansk ambulanse. Dette forklares med at en elektrisk ambulanse er tyngere enn ambulanser med vanlig forbrenningsmotor. Derfor er størrelsen redusert noe av hensyn til bedre topphastighet og at antall oppladninger reduseres. Danske Beredskapsnytt skriver at den nye el-ambulansen lever opp til europeiske standarder i forhold til utstyr og funksjoner, men at den altså er noe mindre størrelsesmessig sammenlignet med Falcks andre ambulanser i Tyskland og i Sverige.

I en pressemelding fra Falck sier administrerende direktør Jakob Riis at denne ambulansen er en stor milepæl i deres grønne omstilling.

Bli plussabonnent å få full tilgang til alle våre artikler.