Hopp til hovedinnhold
Droner kan brukes til mye. Her drone med hjertestarter. Illustrasjonsfoto: Thinkstock


Danmark: Drone utstyrt med hjertestarter klar til bruk

Tirsdag fløy Aalborgs nye hjertestarterdrone til en simulert hjertestans. Håpet er at Danmarks første drone av denne typen skal redde mange liv.

– Det er et fantastisk prosjekt med noen spennende utviklingsmuligheter, sier Ole Stavad (S), som er nestleder i Det Nære Sundhedsvæsen i Region Nordjylland i et intervju til den danske nyhetssiden TV2Nord.

Ifølge Hjerteforeningen I Danmark rammes rundt 5400 dansker av hjertestans hvert år. Det tilsvarer ca. 15 om dagen. Og av de 5400 overlever bare rundt 15 prosent.

– Det handler om å få rask hjelp. Nå kan danske akutthjelpere og publikum som er til stede og hjelper til raskt få flydd ut en hjertestarter.

På den måten er det mange flere som kan overleve, sier Ole Stavad. Når det kommer til hjertestans, handler det om tid. Tidlig tilgang til en hjertestarter øker muligheten for å få et hjerte til å slå igjen.

Skal ikke havne i konflikt med luftrommet

Det er selskapet Everdrone, som har fått grønt lys av det danske trafikktilsynet til å fly droner over Aalborg.

Trafikktilsynet krever blant annet at det etableres prosedyrer mellom droneoperatøren og flykontrollen på Aalborg lufthavn, som sikrer at dronen ikke er i luften dersom for eksempel et legehelikopter er på vei inn i by.

Samtidig sikres det at dronen ikke flyr inn i små områder uten mobildekning eller ut av sonen den har fått tillatelse til å fly. Skulle teknikken i dronen svikte, er den utstyrt med fallskjerm slik at den ikke krasjer.

En viktig brikke i akuttkjeden

Hjertestarteren er et viktig hjelpemiddel fra et prehospitalt synspunkt. Det mener Jan Lindberg, vaktleder ved AMK Aalborg.

– Dronen har en aksjonsradius på seks kilometer og sendes av gårde når alarmoperatøren får mistanke om at det kan være en hjertestans. Dronen flyr automatisk via GPS og har kamerafunksjon slik at operatørene kan følge med.

Det betyr at dronen kan dukke opp ekstremt raskt. Dronen er dermed et tiltak som bygger på innsatsen fra akutthjelpere, ambulanser og legebiler, for å øke overlevelsen ved en hjertestans.