Ambulanse

Ventet en time på politi og helsepersonell

Publisert Sist oppdatert

Et ektepar som fant en forkommen og nedkjølt mann på fjellet seks kilometer ovenfor Vadsø reagerer på at de måtte vente godt over en time på politi og helsepersonell. Politiet i Vadsø mener mannen kunne vært hentet ned raskere,ifølge NRK Finnmark.

– Vi synes jo det var veldig rart. Vi hadde forventet at det skulle gå mellom 20 og 30 minutter før de var på plass med snøskutere. Jeg sa at vi skulle ringt noen privatpersoner som kunne kommet å hentet oss. Det hadde gått mye raskere, sier Arne Leikvoll.
Han og kona var på skitur skjærtorsdag da de kom over en mann som lå utenfor løypa – ute av stand til å komme seg ned fra fjellet selv. Været var dårlig og det var kaldt på grunn av mye vind.
– Når vi kom ned til Silstadhaugen så vi en mann som sto ved siden av en person å prøvde å hjelpe han opp på føttene. Det var tydelig at mannen hadde ligget der en stund, og slitt med å komme seg opp. Han var ikke i stand til å reise seg med egen hjelp. Da han til slutt reiste seg opp, dro den første som var kommet til, fordi han frøs sånn.
AMK-sentralen ble kontaktet for å få bistand til å hente mannen ned fra fjellet.
– Jeg dro opp på fjelltoppen og fikk ringt 113. Jeg sa ifra hvor vi var, og at de måtte sende hjelp. Men det gikk nesten en og en halv time før hjelpa kom fram.
Kunne vært hentet ned raskere
Politiet i Vadsø mener mannen kunne vært hentet ned raskere, selv om de var opptatt med knivstikking.
– Selvfølgelig skulle vi ønske at dette hadde gått mye fortere. Det kunne vi fått til ved å kontakte Røde Kors, mener overkonstabel Hallgeir Rushfeldt ved Vadsø politistasjon. Røde Kors hadde meldt inn sin påskeberedskap til både AMK og politiet.
– Hvem hadde ansvaret for å gjør det?
– Her burde både AMK og operasjonssentralen ha tenkt på å varsle Røde Kors, mener Rushfeldt.
Lederen for operasjonssentralen i Finnmark. avdeling øst, Bjørn Tormod Syversen mener det ikke gikk spesielt lang tid før hjelpa kom. Hadde det vært alvorlig hadde det blitt brukt Sea King.
– Litt over en time er ikke all verdens tid. Det ble vel ikke oppfattet der og da at det hastet veldig mye.
Les mer om saken hos NRK

Powered by Labrador CMS