Ambulanse
Trener på bedre samarbeid for å redde liv
Nødetatene i Vestfold har trent på bedre samhandling i situasjoner der gjerningspersonen(e) utøver livstruende vold, skriver Sykehuset i Vestfold.
- Hjeeelp! Hjeeelp! Han skyter! Han er inne i førsteetasje!
Realistiske øvelser
Heldigvis er det bare en øvelse. En storstilt øvelse hvor alle nødetatene i Vestfold trener på å samarbeide som de aldri har samarbeidet før i situasjoner hvor innsatspersonell er utsatt for livstruende vold.
februar og mars har nødetatene i Vestfold gjennomført PLIVO-opplæring og benyttet de nedlagte skolene Husøy i Tønsberg og Byskogen i Larvik for mest mulig realistisk trening.
- Prosedyren er et verktøy for bedre samhandling mellom nødetatene for å redde liv og begrense skade i en ekstrem situasjon. Den beskriver handlingsmønsteret både når alle tre nødetatene er til stede og hvordan innsatspersonell fra brann og helse skal handle i situasjoner der politiet ikke har kommet til stedet, forklarer Markus Wyller fra Ambulansetjenesten i Tønsberg.
- Vi øver på to scenarioer med til sammen fire gjennomføringer. En skoleskyting og en situasjon med knivstikking der brannvesen og ambulanse kommer til stedet først. Tidligere ventet vi på politiet, mens med PLIVO-prosedyren skal vi kunne vurdere om det er tiltak vi kan gjøre i mellomtiden for å redde liv uten fare for oss selv. Det at helse og brann skal klare å komme tidligere i innsats i situasjoner der hvert sekund teller, krever samtrening og god samhandling, sier Markus Wyller og legger til:
- Både 22. juli og flere episoder med skoleskyting i blant annet Finland og USA har vist at en slik nasjonal beredskap er viktig å ha på plass.