Ambulanse

Slutt på sykepleierbemannede ambulanser

Publisert Sist oppdatert

DANMARK: De fire sykepleierbemannede ambulansene, som Region Syddanmark innførte i 2016, ser ut til å få en kort levetid.
Regionen legger nemlig opp til at de fra juli skal konverteres til alminnelige ambulanser som bemannes med ambulansearbeidere. Det er en forbedret rekrutteringssituasjon, samt utsikten til å få en mer fleksibel beredskap som fører til konverteringen – som samtidig sparer penger.
Det var særlig BIOS’ problemer med å rekruttere ambulansearbeidere som i 2016 fikk Region Syddanmark til å opprette fire ambulanseberedskaper som ble bemannet med syketransportsjåfører fra Responce og BIOS, samt sykepleiere. Ambulansene var i drift i tidsrommet kl. 07-19. De ble brukt til interhospitale syketransporter, ikke til akutte ambulanseoppdrag.
Fra 1. juli vil Region Syddanmark konvertere de fire beredskapene til alminnelige ambulanseenheter, som Ambulance Syd og Responce skal bemanne med ambulansearbeidere. De skal være i drift i samme tidsrom, og de skal stadig primært brukes til liggende syketransporter, men de vil også etter behov kunne disponeres til akutte oppdrag.

Forbedret rekrutteringssituasjon

Det er især den forbedrede rekrutteringssituasjonen for ambulansearbeidere, samt en begynnende mangel på sykepleiere som fører til beslutningen om konvertering.
Samlet sett vil konverteringen gi en besparelse. I 2019 vil det koste 675.000 danske kroner mindre å bemanne ambulansene med ambulansearbeidere enn med sykepleiere.

Powered by Labrador CMS