Ambulanse
– Så vidt jeg vet finnes dette bare her, i USA og i Tyrkia
I enkelte yrker er forskjellen fra klasserommet til den virkelige verden større enn i andre, og ved NTNU i Gjøvik har de tatt konsekvensen av det. For en ting er å sette et drypp på en pasient som ligger helt stille. Noe helt annet er det når ambulansen hopper og spretter langs en kjerrevei, skriver Universitetsavisa.
– Det er mange som har ambulanser de trener i, men det som skiller oss fra de andre er at deres ambulanser står helt i ro. Vår beveger seg, sier Terje Ødegården, anestesisykepleier og seniorrådgiver ved Senter for Simulering og Pasientsikkerhet.
– Jeg vet det står en i USA som beveger seg, og en i Tyrkia, men det er det. Bak ham står en utrangert ambulanse de fikk av Sykehuset Innlandet da kilometertelleren viste at bilen hadde gjort sitt for dem. Under ambulansen er det hydrauliske stempler.
Simulatoren ble offisielt åpnet i desember 2010, og er en simulator som beveger seg etter terrenget når utrykninger simuleres, og hvert stempel har 45 centimeter vandring.
– Understellet var egentlig en del av en ubåtsimulator som noen på ingeniørstudiet laget, og som var ment for vitenskapssenteret her i Gjøvik. Men ettersom den tar så mye plass, og ettersom bygget til vitenskapssenteret er fredet, fikk de ikke satt den der.
Ubåtsimulatoren ble stående ute på området til det som den gang var Høgskolen i Gjøvik frem til den utkjørte ambulansen ble donert til senteret. Da kom idéen om å bruke understellet til å gjøre ambulansetreningen mer realistisk.
- Det er mye en ikke tenker over når bilen står helt i ro. Slike små ting som at alt må sitte fast så det ikke flyr over alt under utrykning, eller bare det at man må ta på seg setebeltet. Alt blir så mye mer realistisk når bilen beveger seg, fortsetter Ødegården mens ambulansen hopper og spretter bortover en forhåndsinnstilt rute.
Les mer om saken hos Universitetsavisa