Ambulanse

Rekordsommer for redningsskøytene - nedgang i Trøndelag

Publisert Sist oppdatert

Aldri før har redningsskøytene måtte rykke ut så hyppig i løpet av en enkelt sommer. Men i Trøndelag har oppdragsmengden gått ned, melder Redningsselskapet NTB Info i en pressemelding.
2018-sommeren har vært preget av godt vær og høy aktivitet på sjøen. Det merkes godt for Redningsselskapets 51 redningsskøyter. Sammenlignet med 2017 viser de nasjonale tallene en oppgang på 17 prosent eller 510 oppdrag. For Trøndelags del er oppdragstallene mellom 1. mai og 1. august ned fra 151 i 2017 til 113 i 2018.

Fra 1. mai til 31. juli rykket redningsskøytene ut 642 ganger i indre Oslofjord. I fjor ble det «bare» 543 oppdrag.

–Juli var hektisk. De andre månedene i sommer var noe roligere. Det har vært mye folk på sjøen og godt vær. De oppdragene vi har hatt har gått på motorhavarier og slep, sier skipper Werner Huse på redningsskøyta «Horn Flyer» på Hitra.
Han sier fisketurismen har blitt et mindre problem enn tidligere år, og at det merkes på statistikken.
–Fisketuristene har bare stått for 3-4 oppdrag i sommer, alle uten dramatikk. Jeg tror utleiere er blitt mer påpasselig med sikkerheten og nå følger godt på hvor båtene deres befinner seg, sier Huse.
251 grunnstøtinger
Mange har gått på grunn i finværet. 251 båter har hatt behov for hjelp fra redningsskøytene i perioden mai-juli for å komme seg av skjær i sjøen. Flest grunnstøtinger er det i Vestfold, der skøytene har dratt 53 båter av grunn i løpet av sommeren. Østfold er neste fylke på lista med 48 grunnstøtte båter i løpet av sommeren. I Trøndelag har 12 båter hatt behov for hjelp til å komme seg av en grunne.
Holdninger og kunnskap
Til tross for en hektisk sommer har det heldigvis vært få av de styggeste ulykkene. Redningsskøytene har reddet 23 liv, berget 41 båter fra forlis og deltatt i 708 søk- og redningsoppdrag. Totalt har nesten 3200 båter hatt behov for assistanse.
Les hele pressemeldingen hos NTB Info

Powered by Labrador CMS