Ambulanse

Kun halvparten så mange overlever hjertestans i Region Sjælland

Publisert Sist oppdatert

Hjerteforeningen og dansk Legeforeningen er dypt bekymret over situasjonen med hjertestans i Region Sjælland, ifølge Politiken.

Hvis man faller om med hjertestans i Region Sjælland, har man markant lavere sjanse for å overleve enn i landets øvrige regioner.

Det viser en registerundersøkelse som Hjerteforeningen og forskere fra Aarhus Universitetshospital har lagd ut fra data fra Dansk Hjertestopregister.

Mens kun seks prosent av hjertestanspasientene var i live en måned senere i Region Sjælland, var det 12-14 prosent i resten av landet.

Legeforeningen og forskere kobler den markant høyere dødeligheten sammen med et tiltak som Region Sjælland kom med i 2011.

Her la de om regionens akuttberedskap. Som den eneste regionen erstattet man stort sett alle spesialleger med såkalte paramedicinere i både ambulanser og akuttbiler.

Andelen av pasienter som overlevde hjertestans falt fra 2011 til 2014 i Region Sjælland, men steg i resten av landet viser de nyeste validerte tallene fra 2014.

Samtidig viser tallene at kun seks prosent av hjertestanspasientene i Region Sjælland kjøres direkte i ambulanse til et hjertesenter mod 36-59 prosent av pasientene i resten af landet.

Legeforeningens leder, Andreas Rudkjøbing, mener at regionens tall er 'uakseptable'.

Les mer om saken hos Politiken

Powered by Labrador CMS