Ambulanse

KrF vil ha forskriftsfestet responstid for ambulanser

Publisert Sist oppdatert

Foreslår strengere forpliktelser for hvor raskt ambulansen må være fremme, ifølge Dagens Medisin.
Førstkommende tirsdag behandles Nasjonal helse- og sykehusplan i Stortingets helse- og omsorgskomité. Da vil Kristelig folkeparti fremme forslag om at regjeringen innfører forskriftsfestede krav om hvor lang tid som kan gå før ambulansen når frem til pasienten.
Inn i sykehusoppdraget
Det såkalte Akuttutvalget leverte sin utredning om prehospitale tjenester i desember. Her anbefales mål for responstid på åtte, 12 og 25 minutter for henholdsvis store byer, mindre tettsteder og spredtbygde strøk. Imidlertid har verken utvalget eller regjeringen gått inn for at disse responstidene skal forskriftsfestes, men at de snarere skal brukes som kvalitetsindikator for ambulansetjenesten.
Kristelig folkeparti går derimot inn for at disse responstidene blir forskriftsbestemte krav, og at de legges inn i oppdragsdokumentene til de regionale helseforetakene.
– Vi har godt utviklet teknologi og gode medisinske miljøer på sykehusene, men hvis vi ikke får pasienten raskt nok til sykehuset, lukker vi litt av det mulighetsvinduet vi har til å behandle pasienten og gi en god prognose. Derfor er dette noe av det viktigste vi gjør, sier Olaug Bollestad (KrF), medlem i Stortingets helse- og omsorgskomité.
Ikke billig
Ifølge KrF-politikeren vil en forskriftsfesting føre til at foretakene blir nødt til å prioritere god dekning og høy kompetanse i ambulansetjenesten.
Les mer om saken hos Dagens Medisin

Powered by Labrador CMS