Ambulanse

– Hvorfor skal det være dårligere i Finnmark?

Publisert Sist oppdatert

Jordmor Merete Lamøy Bjøru i Nordkapp er bekymret. – Alle andre Helseforetak i Norge bruker Kangoofix for å sikre barnet. Hvorfor skal det være dårligere i Finnmark? spør iFinnmark (krever innlogging).

Bor du i Finnmark og er kvinne, er sjansene store for at du en eller annen gang havner i ambulanse når du skal føde. Det er nemlig i Finnmark sjansen for fødsel under transport er størst – fordi vi har så store avstander i dette fylket.

– Det aller viktigste for en nyfødt er varme. Denne varmen får den nyfødte best når barnet ligger på mors bryst, sier jordmor Merete L. Bjøru.

Hun er misfornøyd med argumentasjonen fra Finnmarkssykehuset om anskaffelse av barnestoler istedenfor Kangoofix-innretningen.

Forskning viser at dobbelt så mange barn kommer til verden i bilen på vei til fødestua i dag sammenlignet med for 30 år siden. Bor du i Finnmark har du 1.75 prosent sjanse for at nettopp dette skal skje.

Det at det i tillegg blir færre fødeavdelinger rundt i Distrikts-Norge, øker sjansen for fødsel i bil enda et hakk.

I januar i år skjedde det en dramatisk ambulansekrasj med en fødende kvinne under transport. Dette endte med styrtfødsel etter kollisjonen. I en fagartikkel fra ambulanseulykkesforskere ved Oslo universitetssykehus konkluderes det med at det per i dag bare finnes en type sikring som man vil anbefale å bruke. Nemlig Kangoofix.

Ved Helse Nord har man utarbeidet en instruks som sier at « Forsikring av spedbarn /barn sikres disse med pedi-mate eller kangoofix » og « Det skal være tilgjengelig sikringsutstyr (pedi-mate og kangoofix) for barn i alle ambulanser.» samt « Sjåføren er i henholdt til veitrafikkloven paragraf 23 a ansvarlig for forskriftsmessig sikring av pårørende /andre passasjerer under 15 år. »

Les hele saken hos iFinnmark (krever innlogging)

Powered by Labrador CMS