Ambulanse

Gunnar Sønstebys pris til paramedic Karstein Hollås

Publisert Sist oppdatert

Som ung soldat tjenestegjorde Karstein Hollås fra Stjørdal under FN-tjeneste i Libanon. Fortsatt sitter i minnet opplevelsene av de store ødeleggende kreftene krig fører med seg. Nå har han mottatt Gunnar Sønstebys Pris for innsatsen, skriver Stjørdalsnytt.
«Vi skal ikke ta de grunnleggende verdiene vårt demokrati er tuftet på for gitt. Vi skal benytte enhver anledning til å minne hverandre på viktigheten av å ivareta et levende og engasjert demokrati». Disse ordene er budskaper som følger Gunnar Sønstebys Minnefond og prisen som Karstein Hollås (54) fra Stjørdal er tildelt etter sin innsats i fredsbevarende styrker under FN- tjeneste i Libanon. 18 år gammel og fortsatt i vernepliktstjeneste, reiste han med en gruppe norske FN-soldater til de krigsherjede områdene på Gaza og vestbredden.

Hørte om krigens sterke historier

Rett før Karstein ankom leiren hadde i september 1982 de dramatiske Sabra- Shatila- massakrene foregått i området. Massakrene i Sabra og Shatila fant sted i de palestinske flyktningleirenei Vest-Beirut i Libanon mellom16. og 18. september 1982.

Ble paramedic på ambulansebil

Flere år etter endt tjeneste i Libanon og krigssonene nær Beirut, fikk Karstein et engasjement året 1991 hos Øyvind Hemb på Stjørdal. Øyvind drev med redningsbil og ambulansekjøring.
- Jeg tok et førstehjelpskurs som grunnlag og hadde med erfaringene fra FN-tjenesten. Så fulgte 3 mnd. kursing og påfølgende fagbrev. Fra Høgskolen i Lillehammer tok jeg utdannelse innen paramedic årene 2004-06. Norsk Paramedic Forening har en egen faggruppe som jeg er medlem i. Jeg er styremedlem i EMS Norway og medlem av faggruppen der. Vi arrangerer blant annet EMS-Norway mesterskap i prehospital akuttmedisin. Målsettingen er å øke kompetansen blant våre medlemmer. I fjor ble teamet fra Mosjøen vinnere, Nedre Romerike på andre og tredjeplassen gikk til nabofylket og Trondheim. Helsedirektoratet støtter arbeidet Men EMS Norway er en uavhengig og ideell organisasjon utenfor helseforetakene.
Jeg jobber også som faglærer ved Lukas Videregående Skole på Vikhammer og har ett lite enkeltmannsforetak 1-AID Hollås, som selger hjertestartere, førstehjelpskurs og førstehjelpsmateriell.
- Hvor lenge har du arbeidet i ambulansetjenesten Karstein?
- Det er i år 26 år siden jeg startet. Vi er nå stasjonert i Gjensidige-gården sammen med legevakta. Vi har to døgnkontinuerlige biler på vakt med mannskap. Totalt teller vi 16 ansatte. For Helse Nord-Trøndelag kjører vi oppdrag nå på ca 2800 turer i året. Det betyr i snitt 7 turer i døgnet.
Les mer om saken hos Stjørdalsnytt

Powered by Labrador CMS