Ambulanse
– Denne dingsen endrer akuttmedisinen
Den kan gjøre ultralyd og sende levende bilder fra stedet - mens legen på sykehuset følger med, skriver Oppland Arbeiderblad.
– Slike nyvinninger endrer akuttmedisinen, sier assisterende ambulansesjef i Sykehuset Innlandet, Lars Solhaug og viser fram et apparat som kan brukes telemedisinsk, og som har ultralydteknologi og en del andre funksjoner.
Han er klar for demonstrasjon. Lørdag samles hundre innlandspolitikere på Honne for å lære litt om hva som seiler opp av nye muligheter, med bakgrunn i nytt medisinsk teknisk utstyr.
Slikt spiller en vesentlig rolle når man skal diskutere sykehusplaner for kommende generasjoner.
Sikrere beslutninger
«Duppedingsen» er lånt for anledningen, av en engelsk produsent. Den veier godt under tre kilo, og er verdt omlag 300.000 kroner.
– Med denne kan vi sende levende bilder av pasienten, hvorenn vi befinner oss. Vi kan utføre ultralyd av indre organer, føre et kamera ned i luftvegene, og mye annet. Informasjonen og bildene vil kunne sendes direkte til en oppkoblet pc.
Dermed kan viktige undersøkelser gjøres på stedet, mot for å vente til pasienten er transportert med bil, og tatt imot inne på sykehuset. Jo lengre avstander, desto mer avgjørende kan slikt utstyr være for utfallet av en akutt sykdom eller ulykke.
Beslutningsstøtte. Det er et ord som klinger godt for de som møter pasienter i kritiske situasjoner.
– Til hvilket sykehus skal pasienten fraktes? Hvilken behandling som skal igangsettes? Dette er spørsmål ambulansepersonalet ofte står overfor. Med slikt utstyr kan man løpende konferere med ekspertene på sykehuset og få støtte til tidligere avgjørelser. Det kan være av stor betydning, sier Solhaug.
Brukes over alt
Selger av utstyret, Kevin Ashover, kom med gromsaken fra England tidligere på fredagen. Han kan fortette at utstyret er i bruk mange steder i verden. Blant annet i det norske forsvaret.
– Det brukes også på oljeplattformer, ekspedisjoner og finnes ved hver amerikansk ambassade rundt om i verden.
Han kan også avsløre at en slik fulgte vårt eget kongepar på tur i Sør-Afrika for ikke lenge siden.
Lørdag blir det altså action på Honne. Konferansesalen vil bli brått bli et sykehus med lege. Utenfor blir det «alvor» for en pasient. Deltakerne får se hvordan legen løpende kan kommunisere og innhente informasjon i dialog med ambulansepersonalet.
– Dette er neste skritt når det gjelder telemedisin. Utstyret finnes ikke i norske ambulanser ennå. Men uansett viser det en utvikling vi vil se mer av i framtiden. Mer og mer kan utføres i ambulansene. Det vil ha betydning både for pasienter og samfunnet. Raskere behandling har allerede halvert rekonvalesens etter hjerteinfarkt. Det er er mange kroner spart for samfunnet, sier Solhaug
Les mer om saken og se bilde hos Oppland Arbeiderblad