Ambulanse

Ble nektet røntgen ved Ski sykehus fordi ambulansemannskapet ikke hadde rekvisisjon

Publisert Sist oppdatert

Da Kjell Merok brakk et bein i høyre legg, var det lite hjelp å få ved Ski sykehus. Selv om det var ambulansepersonellet som ba om å få røntgen, forteller Vestby Avis.

Kjell Merok skulle bare legge blomster og tenne lys på konas grav da bena plutselig ble borte under ham.

– Kona døde i sommer, og jeg ville legge noen blomster på graven hennes til morsdagen på fredag. Broren min kjørte, men da vi var på vei tilbake til bilen skled jeg på hålka, og fikk høyrebeinet under meg, på en måte. Det var nysnø som hadde lagt seg oppå den blankpolerte isen, og det var umulig å se at det var glatt. Det gjorde fryktelig vondt, men vi kom oss inn i bilen, og broren min kjørte meg hjem, forteller Kjell Merok til Østlandets Blad.

Hjemme i stua, gjorde beinet så vondt at han valgte å ringe 113.

– Der ble det bestemt at det skulle sendes ut en ambulanse for å se på beinet mitt, forteller han videre.

Tre menn ankom huset. Den ene var under opplæring, mens Merok mener de to andre hadde lang erfaring fra yrket.

Rekvisisjon

– Da dette var en fredag ettermiddag, forsto jeg på ambulansesjåføren at det kunne være lurt å få sjekket om det var brudd i beinet på Ski sykehus. For hvis det ikke var brudd, slapp de turen til Ahus, beretter den uheldige mannen.

Men så enkelt skulle det ikke være. Ved ambulanseinngangen ved Ski sykehus ble det full stopp.

– Vi fikk beskjed om at vi måtte ha rekvisisjon fra lege for å ta røntgen. Det holdt ikke at det var ambulansepersonell som ba om det. Da han som kjørte ambulansen ringte til legevakten i Ås, fikk han beskjed om at de ikke hadde tilgang til faks da de flyttet kontorer. Selv med legen på tråden, var det ikke mulig å få røntgen. De på røntgenavdelingen sto klare til å ta oss imot, men det hjalp lite. Ambulansesjåføren ble så oppgitt at han bare bestemte seg for å kjøre til Ahus i fredagstrafikken, sier den vanligvis så spreke pensjonisten.

System

– Man kan jo lure på hvordan system dette er. At det er mulig at ting skal være så firkantet. Her var det snakk om å spare tid hvis det ikke ble påvist brudd. Ambulansepersonell bør være kompetente nok til å si om det er behov for røntgen eller ikke. Jeg mener dette er mistillit til helsepersonell som har en utdannelse innen medisin, mener Merok.

Les mer om saken hos Vestby Avis

Powered by Labrador CMS