Ambulanse

Ambulansepersonell uten pause

Publisert Sist oppdatert

Ambulansepersonell i Follo opplever at de sjelden får spist eller gått på do i løpet av en 12- timers vakt, melder NRK Østlandssendingen.
Nå frykter de at de dårlige arbeidsforholdene vil gå ut over pasientene, skriver Østlandets Blad (krever innlogging).

Ambulansearbeider Susanne Thollefsen ved ambulanseseksjonen i Nordre Follo, skrev for kort tid siden et innlegg på sin egen Facebook-side. Den har blitt delt og kommentert en rekke ganger, skriver Østlandets Blad.

Tittelen på innlegget er «hvem redder redderne?» Der tar hun for seg de mange utfordringeneambulansepersonell blir utsatt for hver eneste dag. Hun skriver blant annet. «Hva når vi ikke har spist på nesten 12 timer, eller fått mulighet til toalettbesøk. Hva om jeg ikke ser at pasienten har livstruende symptomer. Vil du være pasienten min på slutten av en hektisk vakt?».

Tillitsvalgt ved ambulanseseksjonen i Nordre Follo, Espen Strømsborg og hans kollega Terje Horten, bekrefter Thollefsens beskrivelse av arbeidshverdagen.

– Det skjer altfor ofte at vi må be om å få spist lunsjen vår i fire tiden på ettermiddagen. Da har vi vært på jobb siden åtte om morgenen, sier Horten.

Får ikke ha med mat i sykebilen

På en tolv timers vakt har de krav på to hvilepauser av 30 minutter. Det er sjeldent de får til. Det kan i verste fall gå ut over pasienten. Det å ta med seg mat i bilen er heller ikke enkelt.

Hygieneavdelingen på Ullevål har fortalt oss at mat ikke skal oppbevares i samme rom som pasientene. Det er ikke lagt opp til at vi skal kjøre rundt med nistepakken, sier tillitsvalgt Espen Strømsborg.

– Vi har et fysisk og psykisk tøft yrke, hvor langvarig press kan føre til økt bruk av sykemelding. Nå håper jeg ledelsen tar noen grep før det går for langt med det dårlige arbeidsmiljøet, sier Strømsborg.

Det er ikke bare manglende matpauser som sliter i hverdagen, også manglende dobesøk sliter på. Siden før sommeren i fjor, harambulanseseksjonen i Nordre Follo, hatt en bil plassert på et beredskapspunkt på Vinterbro. Dette oppdraget deles med ambulanserfra Søndre Follo. Nærmeste toalett, er på bensinstasjonen.

Sliter med uhygieniske toaletter

– Å bruke det toalettet er utfordrende rent hygienisk. Vi har et ansvar for å hele tiden være rene nok til å ta oss av pasienter. Da fungerer dessverre ikke toaletter på bensinstasjoner tilfredsstillende, sier Strømsborg.

På bakgrunn av Thollefsens Facebook-innlegg møtte ledergruppen iambulansedelen i Oslo og Akershus til et møte i forrige uke. Hva som kommer ut av det, er altfor tidlig å si noe om.
Arbeidstilsynet er koplet inn i saken.
Les snutten hos NRK.Eller logg deg inn hos Østlandets Blad

Powered by Labrador CMS