Ambulanse

Ambulanse for de store anledninger

Publisert Sist oppdatert

Ambulansene i Vesterålen er bedre rustet for store ulykker etter å ha fått en ny bil med to bårer. Den kommer også til å spare mange turer til ambulansefly, skriver Bladet Vesterålen.

Mer fra Vesterålen: – Beredskapen i Norge er på full fart nedoverbakke og – Ambulansen må tilbake i drift umiddelbart

Bak i den nye Mercedes Sprinteren som er stasjonert i sykehuset på Stokmarknes er det to bårer for pasienter, i motsetning til vanlige ambulanser, som tar én pasient.

Store ulykker

– Denne bilen er spesielt egnet for store ulykker. Her kan man stå på akuttstedet og få to pasienter raskt inn med god plass for å arbeide, forteller driftskoordinator i prehospital klinikk i Nordlandssykehuset, Jann Ødegård.

Gode varmesystem, ekstra utganger til alle slags apparat, lett tilgang til akutt-utstyr, spjelkeutstyr, vakummadrasser og verneutstyr både fra utsida og innsida av bilen, er også blant de mange finessene som gjør bilen godt egnet for å arbeide ved større ulykker.

Ambulansefly

Samtidig er den også anskaffet for å gjøre forbindelsen mellom sykehus og ambulansefly mest mulig effektiv.

– Det kommer ofte ambulansefly som skal ha med to pasienter, eller sette av to pasienter. Fram til nå har det krevd at vi har brukt to biler. Nå kan vi klare det med én, forteller Ødegård.

Ambulansene ved sykehuset har mellom 400 og 500 oppdrag i året til ambulansefly på Stokmarknes lufthavn, og mange ganger er det altså to pasienter samtidig.

– Når flyet kommer, haster det. Det er viktig at vi ikke forsinker, og da er det et stort pluss å ha en bil med to bårer, sier driftskoordinatoren.

Mer mot Sortland

Bilen vil selvsagt settes inn i den ordinære ambulansedrifta, og ikke stå reservert for de spesielle anledningene.

Etter omleggingen av ambulansene i Vesterålen, der det ble kuttet én bil på Sortland, merker man også at man oftere må kjøre ut fra Stokmarknes i retning Sortland.

– Vi vil få mer bruk for denne type bil også i den sammenhengen, legger Ødegård til.

Les mer om saken hos Bladet Vesterålen

Powered by Labrador CMS