Aktuelt

Dorid Berg, leder av damelosjen, og Ivar Sollie, leder av herrelosjen, delte ut Oddbjørn-bamser til ambulansetjenesten sør i Trøndelag.

Trønderske barn skal få trøst av Oddbjørn -bamsen

Odd Fellow - ordenen delte ut Oddbjørn-bamser som skal trøste trønderske barn som blir hentet i ambulanse.

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag morgen delte representanter fra Odd Fellow - ordenen ut 850 bamser til ambulansetjenesten sør i Trøndelag, fra Oppdal i sør til Stjørdal i nord. Bamsene skal gi trøst, trygghet, og i noen tilfeller kan bamsen fungere som en avledningsmanøver for ambulansepersonell som skal behandle barn i ambulansene.

– Målet er at det skal finnes en Oddbjørn-bamse i alle ambulanser i dette distriktet til enhver tid. Odd Fellow er en verdibærende orden som står for menneskelighet. Derfor er dette et tiltak som går hånd i hanske med våre verdier, sier Ivar Sollie, leder for distriktet Odd Fellows brødre.

Bamsen Oddbjørn er adoptert fra den svenske Odd Fellow-ordenen. I Norge kom bamsen først til til Gjøvik, og i Levanger og Verdal har de allerede delt ut Oddbjørn-bamser til ambulansetjenesten en stund. Det er medlemmene i Odd Fellow-ordenen som finansierer alle bamsene de deler ut.

Odd Fellow-ordenen har tidligere donert penger til redningsskøyta Odd Gellow 3, som Redningsselskapet bruker. De har også bidratt økonomisk til innkjøp av hjertestartere i distriktet.

Seksjonslederne fra sør i Trøndelag var samlet ved ambulansestasjonen på Rosten i Trondheim for å ta imot bamsene. Fra venstre: Thomas Selven, seksjonsleder Indre Fosen, Arnt Krogstad, seksjonsleder Rosten, Mads Kristian Strand, stasjonsleder Selbu og Tydal, Monika Ztony, seksjonsleder Trondheim, Hanne Jørum, seksjonsleder Fosen, og Siv Bente Bekken, seksjonsleder for Hitra og Frøya. Foto: Synne Mæle

Avledningsmanøver i ambulansene

– Dette er et kjempebra tiltak, og et verktøy vi bruker for alt det er verdt. Bamsen gir trygghet, trøst og kan brukes som avledning av ambulansepersonell, sier Hanne Jørum, seksjonsleder for Fosen.

– Bamsene kan også fungere som et minne til foreldrene når historien om da barnet ble fraktet i ambulanse skal fortelles, tilføyer Mads Kristian Strand, seksjonsleder i Selbu og Tydal.

Distriktet sør i Trøndelag har rundt 1000 barneoppdrag i året. Syketransportbilene som blir satt på oppdrag som ikke haster eller er akutte, skal også ha bamser tilgjengelig. For demente og andre pasientgrupper kan det også være godt å ha en bamse å finne trøst i.

Brannvesenet har som kjent Bjørnis-bamsen som er kjent for de fleste barn i Norge. Ambulansetjenesten i Norge har ikke hatt en lignende nasjonal maskott, men i Trøndelag har de tidligere delt ut en lommevenn, som er små, strikka bamser som frivillige har donert til ambulansetjenesten.

Håpet er at ordningen med Oddbjørn-bamsene også kan videreføres i tiden fremover.

Powered by Labrador CMS