Nytt studie: Bruk av tvang under ambulansetransport
Nina Øye Thorvaldsen m.fl. har nylig gjennomført en større nasjonal spørreundersøkelse for å kartlegge ambulansearbeideres opplevelse av bruk av tvang under transport. Studien er først publisert i Tidsskriftet for Den norske legeforening.
BAKGRUNN
Pasienter som motsetter seg helsehjelp kan løsne ambulansebårens sikkerhetsbelter. Det er kjent at ambulansepersonell i noen tilfeller bruker tepper, bandasjemateriell eller borrelåsstropper for å sikre pasienten under transport. Formålet med denne studien var å undersøke forekomsten av denne typen tvangsbruk.
MATERIALE OG METODE
Anslagsvis 400 ansatte i ambulansetjenesten i Innlandet ble i 2021 invitert via e-post til en digital spørreundersøkelse om bruk av tvang overfor pasienter som motsatte seg helsehjelp.
RESULTATER
Vi mottok 85 svar, og 62 personer (72,9 %) oppga å ha brukt tvang. Av disse hadde 38 personer (44,7 %) festet pasientens armer/ben ved hjelp av tepper, bandasjer eller borrelåsstropper for å sikre vedkommende under transport. 36 (42,4 %) hadde opplevd at personell hadde sittet uten sikkerhetsbelte i ambulansen for å sikre en pasient under transport.
FORTOLKNING
Resultatene tyder på at ambulansepersonell jevnlig bruker tvang under ambulansetransport mot pasienter som motsetter seg helsehjelp. Det er behov for å diskutere hvordan slik ambulansetransport kan gjøres på en sikker, forsvarlig og omsorgsfull måte.
HOVEDFUNN
Et flertall av ambulansepersonellet hadde anvendt tvang for å ivareta pasientens sikkerhet under transport - og en stor andel hadde erfart at personell løsnet seg fra eget sikkerhetsbelte for å sikre en pasient under transport.
Funnene våre viser at personell i ambulansetjenesten utsettes for farer ved at de sitter usikret i ambulansen under transport fordi de opplever det som nødvendig for å sikre pasienten.
At pasient og personell rutinemessig er usikret i ambulansekupéen, er problematisk sett i lys av krav om sikkerhet på arbeidsplassen og at pasienter og personell, i likhet med andre bilister, er pålagt å sitte fastspent med sikkerhetssele i trafikken, samt at bruk av bilbelte reduserer risikoen for å bli drept eller skadd i trafikken med inntil 60 %.
Det er behov for å gjennomgå tolkningen av et komplekst lovverk samt en gjennomgang av utstyret i ambulansene og de strukturelle rammene, slik at transport av pasienter som motsetter seg helsehjelp kan skje på en trygg måte både for pasienter og ansatte i ambulansetjenesten.